Fa un any, en juny de 2011, vaig acceptar el càrrec de regidor de Policia, Mobilitat i Comerç d’aquest Ajuntament. Un repte complicat i difícil, ja que a la meva arribada em vaig trobar amb la Policia Local molt desmotivada, desestructurada i sobretot amb molta desconfiança pel que fa als representats polítics, tot això incrementat per la situació de crisi econòmica, amb la conseqüència d’unes necessitats bàsiques pel normal funcionament d´una plantilla d’aquesta magnitut.
Amb aquesta situació, els meus objectius estaven condicionats, en certa manera, en aconseguir focalitzar la motivació dels agents que componien l´actual plantilla de la Policia Local de Son Servera.
El meu primer objectiu estava clar, havia de recuperar la confiança de la Policia Local. Per això vaig proposar una sèrie de reunions, tant amb els oficials com amb els policies, dels quals vaig rebre proposicions, reclamacions i idees, així com projectes, però sobretot els hi vaig oferir el meu caràcter dialogant amb l’objectiu de recuperar la confiança perduda.
En tot el seu conjunt, va tenir com a resultat els objectius que es detallen a continuació, sempre basant-me en el consens, quasi unànim, de la plantilla:
REORGANITZACIÓ DE LA PLANTILLA
-Amb la participació dels responsables directes de la plantilla, vàrem reorganitzar l’estructura bàsica de la mateixa. Després de nombroses reunions i idees aportades, es va arribar a la conclusió de dur a terme una reorganització en el cos de la policia, començant per la destitució de l’anterior oficial en cap.
-Reforçar la Unitat d’Instrucció com a peça bàsica de treball, formada en l’actualitat per quatre policies, tenint en compte com a principals funcions:
-Instruir la totalitat dels Atestats Policials de forma objectiva i organitzada.
-Tramitar i realitzar les citacions dels diferents organismes oficials (jutjats, Seguretat Social, citacions, etc…)
-Mantenir un contacte directe amb el Jutjat de Manacor, així com la instrucció d’atestat en accidents de circulació.
-I realitzar els informes sol·licitats per les respectives companyies d’assegurances de vehicles amb l´objectiu d´aclarir els motius de l’accident. Destacar que aquesta tasca es troba subjecte a taxes per la seva expedició, les quals, des del seus inicis, ara fa un any fins a la data d’avui s’ha recaptat un total de 11.700€, és a dir, 65 informes a 180€.
3.-Substituir al policia tutor. Aquest canvi va ser motivat per la creació d’una forma més activa de les diferents activitats que s’havien de realitzar, entre elles destacar:
-Classes de Seguretat Vial a les aules d’ambdós col.legis de Primària (Cala Millor i Son Servera) i a l´IES, impartides amb la col.laboració de dos agents més.
-Així mateix, la creació del P.I.T. (Parc Infantil de Tràfic), projecte en fase d´execució.
4.- Emplaçar en llocs i ocupacions apropiades als policies de “segona activitat”, entre ells creant Unitats de Central/Atenció Ciutadana, Unitat Administrativa, Unitat de Planificació i formant part de la unitat U.M.A.
5.-Creació de la Unitat U.M.A. (Unitat Medi Ambiental), formada per membres amb caràcter voluntari, composta per un oficial i cinc policies. Unitat, la qual ha estat acollida amb gran acceptació tant per part de l’equip de govern com pels ciutadans.
6.- Implantar una única Unitat Preventiva i de Reacció en els tres torns de servei, composta per un furgó policial (Mike-01) i dos policies, la resta, quan el servei així ho permet, té servei assignat de motocicleta i a peu.
7.- Anomenar encarregats de vehicles evitant així el descontrol i despesa incontrolada que existia. Els dos agents (motos i turismes) realitzen les seves funcions en horaris de guàrdia i quan les condicions de servei són favorables. Destacar que els vehicles són netejats per l´agent encarregat, evitant així els costos econòmics.
8.- Creació de la Unitat Ciclista. Projecte desenvolupat a partir del dia 1 de juliol d’enguany, composta per tres agents de dilluns a divendres de 10h. a 17h.
Entre les seves funcions bàsiques es troba la seguretat ciutadana a les platges i passeigs, activitat il·legal de la venda ambulant, activitats il·lícites en la via pública (trunyelles, musics, etc…) publicitat dinàmica, ocupació de la via pública, etc… així com la proximitat amb el ciutadà.
9.- La presència de dilluns a divendres d´un policia a l’Ajuntament, realitzant controls d´estacionament als seus voltants i la plaça de Sant Joan (control zona blava) i col.laboració amb la resta de components en el control de tràfic entrada/sortida de col.legis. En l’actualitat, hi ha un policia en caràcter fitxo amb aquesta funció.
10.- En definitiva, fomentar la feina en equip mediant reunions periòdiques amb oficials i policies, tenint en tot moment una relació cordial i profitosa tant en l’ordre intern com pel que fa a les relacions amb altres Forces i Cossos de Seguretat d’altres municipis.
RESOLDRE ELS EXPEDIENTS DISCIPLINARIS OBERTS
1.-Tots ells resolts positivament per l’ Instructor dels mateixos quedant absolts tots els agents afectats de tots els càrrecs, creant així un entorn d’enfrontament i conflictes en aquells moments.
Destacar en aquest punt que en data d’avui existeix un únic expedient disciplinari obert, estant en espera de la resolució judicial definitiva resolta pel Jutjat de Instrucció de Manacor.
EQUIPARACIÓ SALARIAL
1.-Regular les tasques en dies festius mitjançant negociacions col.lectives, circumstància que comportava uns retards acumulats de tres anys amb el conseqüent malestar d´aquest col.lectiu.
En l’actualitat es té constància d´una denúncia per la via Contenciós-Administratiu per reclamar els retards existents.
2.- Adquirir i acceptar, per part dels policies, compromisos econòmics en rebaixes salarials sense que això suposi un enfrontament directe amb les institucions. Aquests compromisos, entre altres, tenen el seu punt més significatiu en:
-Acceptar la restricció de forma unilateral del Conveni Regulador del Personal d’aquest Ajuntament (en vigor des de 1992 fins l´any 2011). Això suposa prescindir de tot tipus d’ajudes assistencials que estaven abans establertes.
-Substituir les hores extres (realitzades en assistència a jutjats o com a causes de força major), pel mateix nombre d’hores efectives de feina, així com, de disposar del personal existent per canvis prèviament justificats de quadrant.
REORGANITZACIÓ OPERATIVA EN LES DEPENDÈNCIES POLICIALS
1.-Es varen substituir i reubicar els despatxos existents, aconseguint un entorn laboral millor i funcional en quant a una millor explotació dels recursos existents.
2.-Adquisició i posada en funcionament de dos sistemes de multi-pantalles (quatre pantalles connectades) a la central de policia amb el resultat d´una major resposta als incidents (connexió C.A.D (Central d’Emergències 112), Direcció General de Tràfic i pantalles de vigilància.
Estava previst l’adquisició d’una pantalla/televisió per tenir connectades les 24h les càmeres de vigilància de parcs i llocs de concentració de forma visible als ciutadans que acudeixen a les dependències, circumstància molt reveladora en quant a la percepció de seguretat per part d’aquests. Assumpte que per motius aliens a la meva voluntat, encara continua pendent.
3.- Desplaçar l’oficina S.O.I.B. (Servei d’Ocupació Illes Balears), la qual fou reubicada a l’oficina de Serveis Socials del carrer Molins de Cala Millor, lloc més adequat.
4.- Desplaçar a l’encarregada/administrativa de l’Ocupació de la Via Pública a les dependències policials, la qual, es troba ubicada a la recepció d’aquestes instal.lacions, realitzant una tasca de seguiment i control.
5.- Creació d’un despatx d’Atenció Ciutadana, el qual és utilitzat pel regidor de Policia i els oficials de guàrdia o en cas de necessitat, pel responsable de servei.
OBTENCIÓ DEL PROJECTE SICTED
“El SICTED és un projecte de millora de la qualitat dels destins turístics promogut per l’Institut de Turisme d’Espanya (TURESPAÑA) i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que treballa amb empreses/serveis turístics fins a 30 oficis diferents, amb l’objectiu últim de millorar l’experiència i satisfacció del turista”.
A l’any 2010 es varen realitzar una sèrie de reunions i assistències programades de formació amb l’objectiu d’obtenir la qualificació de “Qualitat turística”, circumstància que es va obtenir a principis d´aquest any 2012.
Aquest compromís té una durada de formació de quatre a cinc anys, obtenint les diferents qualificacions. Al llarg de tot el procés, fins a la data, un oficial és l´encarregat d´aquest projecte.
CREACIÓ DEL SISTEMA C.A.D.
Amb la col.laboració del Centre d´Emergències 112 s´ha obtingut la connexió directa amb els serveis informàtics C.A.D.
En l’actualitat i sense cap cost, els serveis d´Emergències són transferits mitjançant sistema informàtic a les dependències policials, tenint així un control total de les situacions de emergència en quant a la informació i recursos establerts.
S’han realitzat cursos de formació de 10 agents d’aquesta policia, els quals varen obtenir els coneixements bàsics del maneig d’ aquest sistema, estant a l’espera de la convocatòria de nous cursos de formació.
Es va obtenir el compromís directe de col.laboració recíproca entre el Centre d’Emergències i la Policia Local de Son Servera, acceptant aquest la disposició de tot tipus de incident de manera permanent.
Destacar la importància d’aquest acord pel que fa a la disponibilitat de contestar i donar auxili en qualsevol idioma.
RECUPERACIÓ DE MATERIAL ASIGNAT PER LA CONSELLERIA D´INTERIOR
Després de nombroses reunions i negociacions es va recuperar una moto d’aigua, la qual, fa quatre anys s’havia obtingut mitjançant subvencions atorgades per la Conselleria d’Interior. Aquesta embarcació estava en el serveis de platges a la zona d’Alcúdia.
MODIFICACIONS IMPORTANTS EN EL TRAÇAT VIARI
Es modifica el traçat de l’encreuament format pels carrers Na Llambies amb Avinguda Magnolia, circumstància molt ben rebuda pels veïns de la zona.
Pep Campins
Deixa un comentari