• Actualitat
    • Son Servera
    • Sant Llorenç des Cardassar
    • Cultura
    • Esports
    • Obituaris
  • Opinió
  • Entrevistam a…
  • Cultura
    • La Unió
    • Festes
  • Hemeroteca
  • Suscriu-te
  • Contacte

CalaMillor7

Noticies i agenda de Cala Millor, Son Servera i Sant Llorenç

Celebra la Diada de Sant Jordi amb els Beatles!

21 abril, 2015

Carme Sánchez Riera, Musicòloga.

“val la pena anunciar la publicació del seu nou llibre Els picadors mallorquins: seductors i seduïts durant el boom turístic. Tot i que no es tracta d’un llibre musical, aporta noves dades sobre l’època retratada en les obres citades. La seva presentació que tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Son Servera el dia 22 d’abril a les 20:00h. tindrà música en directe interpretada per Pep Alba, Martí Gomila i el propi Matamalas.”

La llegenda de Sant Jordi fou una de les més esteses a l’Europa medieval. Tal i com conta la tradició, aquest sant era un romà convertit al cristianisme que fou martiritzat quan es negà a adorar ídols pagans. No obstant, l’episodi del martiri no és el més famós dels relacionats amb Sant Jordi, doncs l’escena que sempre es sol associar amb aquest personatge és la seva lluita contra un drac per tal de protegir a una princesa. D’aquesta manera Sant Jordi es convertí en un símbol de la lluita del cristianisme contra les religions paganes, el que explica la seva popularitat i l’abundància d’obres artístiques inspirades en les seves aventures, com per exemple el Sant Jordi pintat per Pere Nisart a Mallorca a finals del segle XV.

La figura de Sant Jordi tingué una gran repercussió a la Corona d’Aragó, fins al punt de convertir-se en el patró de Catalunya. Per aquest motiu des del segle XV cada 23 d’abril (dia de la mort del sant) es celebra la Diada de Sant Jordi, que també és el dia dels enamorats a Catalunya i on existeix el costum de regalar una rosa a les enamorades; ja al segle XX s’estendrà el costum de regalar un llibre als enamorats.

L’arribada de la Diada de Sant Jordi, així com la commemoració del 50è aniversari del primer viatge dels Beatles a Espanya, suposa un moment idoni per a destacar alguns llibres publicats a Mallorca en relació amb aquest grup musical. A més, la Diada de Sant Jordi també es un dia curiós pels beatlemaníacs mallorquins, ja que el 23 d’abril l’any 1971, en una visita de la parella a Mallorca, John Lennon i Yoko Ono foren denunciats pel suposat segrest de la filla de l’artista japonesa fruit del seu anterior matrimoni.

Aquestes anècdotes i la proximitat de la celebració de Sant Jordi ens serveixen d’excusa per a recomanar alguns llibres que exploren la relació entre el Beatles i Mallorca. Afortunadament per als fans mallorquins dels Beatles, tenim un repertori de llibres que descriuen com es va desencadenar la influència d’aquest grup a la nostra illa. Un d’ells és Beatles made in Mallorca, La recepció insular de la música beat, del musicòleg Francesc Vicens i de l’ historiador Tomeu Canyelles. En aquest volum podem trobar una selecció dels grups musicals mallorquins que tractaren d’acostar-se a l’estil musical del pop nord-americà i britànic dels anys 60, deixant constància de com va emergir la beatlemania a la nostra illa.

Portada de Beatles made in Mallorca, de Francesc Vicens i Tomeu Canyelles.

Com a complement al llibre de Vicens i Canyelles i per a apropar-nos més a la zona del llevant mallorquí, podem gaudir del llibre Paradise of Love, del músic Tomeu Matamalas. El títol, que fa referència a un tema compost per Bernat Pomar durant l’època del boom turístic a Mallorca, suposa una mirada a la societat mallorquina dels anys seixanta i setanta. Durant aquestes dècades els locals nocturns cobraren importància i es varen començar a obrir discoteques i sales de festa amb música en directe, fet que va motivar l’aparició de grups musicals per a satisfer la demanada musical de la zona turística.

Portada de Paradise of Love, de Tomeu Matamalas.

Per a una visió més general de les repercussions que suposaren per a Mallorca els esdeveniments socials i musicals de l’estranger, tenim Paradise of Love o l’Illa Imaginada, de Francesc Vicens. En aquest llibre Vicens realitza un retrat de la Mallorca de l’època i analitza com els canvis socials i culturals donaren com a resultat creacions musicals amb un estil nou, propi i local que definí per a sempre la música pop de la nostra illa.

Portada Paradise of Love o l’Illa Imaginada, de Francesc Vicens.

Encara que no sigui d’àmbit local, un altre volum imprescindible per als amants dels Beatles és Todo sobre los Beatles: La historia de cada una de sus 211 canciones, on Jean-Michel Guesdon i Philippe Margotin ens ajuden a entendre millor les cançons del grup i la intencionalitat els seus autors quan les varen composar. Amb aquest llibre es dóna a conèixer també la seva evolució creativa gràcies a les brillants aportacions musicals dels intèrprets.

A propòsit de Tomeu Canyelles, val la pena anunciar la publicació del seu nou llibre Els picadors mallorquins: seductors i seduïts durant el boom turístic. Tot i que no es tracta d’un llibre musical, aporta noves dades sobre l’època retratada en les obres citades. La seva presentació que tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Son Servera el dia 22 d’abril a les 20:00h. tindrà música en directe interpretada per Pep Alba, Martí Gomila i el propi Matamalas.

Aquest petit recull de llibres, a part de ser una col·lecció essencial que hauria de formar part de la vostra biblioteca, pot suposar també una opció encertada per a regalar en aquest dia tan esperat pels amants de la lectura i de la música.

 

Nota: Per motius d’espai no vàrem poder publicar íntegrament l’article “Celebra la Diada de Sant Jordi amb els Beatles!  ”  en el darrer CM7 n. 372. Així doncs, ara oferim als nostres lectors i seguidors de la web la versió íntegra d’aquest interessant article de na Carme Sánchez Riera, Musicòloga.(volemusica@gmail.com)

Comparteix això:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Arxivat com a: Cultura Etiquetat com a: Cultura

Agenda

La Institució Francesc de Borja Moll demana que les ‘Rondalles mallorquines’ de Mossèn Alcover es declarin patrimoni cultural immaterial de Mallorca

Vine a fer teatre amb Produccions de Ferro!

Jutipiris comença aquest diumenge la seva gira per Mallorca

Opinions

Dins un Covó ple a vessar de desbarats (XXXI)

Dins un covó ple a vessar de desbarats (XXIX)

Dins un covó ple a vessar de desbarats (XXIII)

Copyright Cala Millor 7 © 2023 · Son Servera · Illes Balears

Utilitzem galetes per a oferir-te la millor experiència en la nostra web.

Podeu esbrinar més sobre quines galetes estem utilitzant o desactivar-les en parèmetres.

 

Loading Comments...
 

    Resum de la privadesa
    CalaMillor7

    Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

    Galetes estrictament necessàries

    Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

    Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.

    Powered by  GDPR Cookie Compliance