“Després de molts anys de gestió pública, pens que amb el turisme una gestió totalment pública no té en compte, com caldria, les necessitats del sector turístic, sinó que es veu massa vegades, motivat per interessos electoralistes, d’aquí la necessitat i la urgència d’un canvi de model ”
Sens dubte, la crisi econòmica que patim, juntament amb els retalls que s’estan produint, fa que ens qüestionem els models tradicionals que hem tingut fins ara i que no han solucionat els problemes de finançament dels Ajuntaments, amb una conseqüència directa i negativa per les dificultats de lideratge turístic del nostre destí. Això fa que ens plantegem la necessitat de trobar nous models i noves solucions respecte a la seva gestió i promoció, i això passa per integrar tots els seus elements d’una manera coordinada amb la idea de millorar aquesta gestió.
Si atenem la definició de gestió d’un destí turístic com un conjunt d’accions que, administrant recursos de diversa naturalesa cerquen el desenvolupament turístic d’un espai o lloc de consum, podem afirmar que el nostre destí turístic abraça la Costa dels Pins, Cala Bona, Cala Millor, Sa Coma, S’Illot, Son Servera, Sant Llorenç i Son Carrió, i que s’ha de plantejar seriosament el seu futur. Per mi, el Consorci de Turisme que els Ajuntaments de Son Servera i de Sant Llorenç juntament amb l’Associació Hotelera han aprovat constituir, és la clau perquè el nostre destí turístic tingui futur, ja que és en el destí on es produeixen les experiències turístiques i d’aquestes en depenen l’èxit o el fracàs.
Els experts coincideixen que davant els reptes turístics dels segle XXI, es requereix una col·laboració molt més estreta entre el sector públic i el privat amb la seva gestió. Després de molts anys de gestió pública, pens que amb el turisme una gestió totalment pública no té en compte, com caldria, les necessitats del sector turístic, sinó que es veu massa vegades, motivat per interessos electoralistes, d’aquí la necessitat i la urgència d’un canvi de model amb un paper del sector privat molt més fonamental on tingui més capacitat de decisió i planificació.
Aquests moments que vivim, també són una gran oportunitat per un pacte per aconseguir estratègies i objectius comuns, amb una gran responsabilitat de millorar constantment el nostre destí. Això, requereix d’una classe política valenta, capaç de posar en funcionament nous mecanismes de gestió i capaç de canviar mentalitats. Al meu parer, aquesta necessitat de cooperació no acaba de materialitzar-se, perquè encara existeixen reticències, degudes sobre tot a un desconeixement del tema i a una manca de conscienciació sobre la importància del turisme.
Ens jugam el ser o no ser del destí. L’aposta per una gestió pública-privada que s’està mostrant com una tendència imparable dins el mercat i, l’èxit d’exemples com el de Barcelona o el de Tenerife, em fa reafirmar que no podem perdre més temps. Hi ha diferents models d’entitats mixtes, però les que més han evolucionat són les que donen més importància a la visió empresarial.
Aquest Consorci, com espai de planificació, acció i participació, ha de determinar les prioritats i les accions més oportunes com una nova forma de gestionar tot el que afecta al destí turístic.
És necessari generar confiança, credibilitat… i superar l’aïllament que es dóna massa vegades entre l’àmbit públic i el privat, assumint responsabilitats col·lectives per aconseguir l’equilibri necessari.
Els canvis que s’estan produint dins el turisme, amb nous productes que passen per donar un valor afegit i per produir noves experiències, ens obliga també a nosaltres a desenvolupar profunds canvis per continuar essent competitius i per convertir-nos en un destí de molts de productes, que abraci molts de segments amb l’objectiu de que el turista se’n vagi satisfet i que torni.
Esper i desig, que estiguem a l’altura dels moments que ens ha tocat viure i que siguem capaços entre tots i a través d’aquest Consorci, d’implantar un sistema de gestió turística pública-privada, que vagi més enllà dels interessos polítics i que ens garanteixi un futur com a destí turístic. El Consorci, s’hauria d’entendre com l’espai de decisió que millorarà la gestió del nostre destí turístic ja que aquesta unió ha de suposar la incorporació de les qualitats, habilitats i recursos de tot el conjunt.
Pens que el turisme és un àmbit molt favorable per canviar dinàmiques des dels Ajuntaments.Sens dubte, el turisme precisa de la col·laboració dels diferents sectors que hauran de construir i mantenir la confiança, el compromís i la negociació permanents. Pel seu desenvolupament és imprescindible l’ús dels recursos públics, es fa necessari la implicació dels que viuen en el destí, és eminentment transversal amb lògiques a vegades contradictòries…, per tot això, és evidentque amb el desenvolupament d’aquest Consorci s’obrin molts de potencials i noves formes de fer feina que malgrat les seves dificultats, estic convençut que és l’únic camí possible i que com he manifestat altres vegades, poguem dir clar i llampant: “Prou de protagonismes, el protagonista és el destí”
Antoni Sansó
Gerent de l’Associació Hotelera Badia de Cala Millor
Deixa un comentari