El llibre Cuina mallorquina d’ahir i d’avui. Receptari l’he volgut fer per honorar totes aquelles padrines, padrins i altres persones que ens han precedit i que, amb la seva experiència vital, han estat capaços d’acumular el coneixement de fets, històries i experiències que valen la pena de ser conegudes i divulgades
Repassant les receptes que Miquel Serra recull en aquest volum titulat La cuina d’ahir i d’avui, un se n’adona que «som allò que menjam».
Ningú no dubta que menjar és molt més que alimentar-se. Menjar implica emocions, estats d’ànim, moments compartits, creixement, amistats, viatges… No debades, la sopeta de la padrina es recorda tota la vida com la millor de totes, les festes de Pasqua estan perfumades amb el fonoll del frit de freixura o l’escalfor de Nadal forma part del farcit dels galets.
Hi ha un plat per a cada moment i un temps per a cada recepta. És més, la gastronomia mallorquina, a base de productes senzills i elaboracions complexes, s’enriqueix amb les històries de qui les han cuinat i l’han feta evolucionar fins avui.
El llibre Cuina mallorquina d’ahir i d’avui. Receptari l’he volgut fer per honorar totes aquelles padrines, padrins i altres persones que ens han precedit i que, amb la seva experiència vital, han estat capaços d’acumular el coneixement de fets, històries i experiències que valen la pena de ser conegudes i divulgades. Per tot això i abans que la memòria s’estronqui i desapareguin tots aquests coneixements, he volgut fer-ne un petit tast i escriure el seu relat, a més de recollir tot un seguit de receptes de la cuina tradicional mallorquina.
La modesta pretensió és que la lectura d’aquest llibre us comuniqui alguna cosa més que el conjunt de receptes que he seleccionat. Però, també, és desig meu que, a més de la pròpia recepta, pugueu fer una ullada que us transporti a la cuina dels nostres avantpassats, als productes de proximitat, a les festes del calendari tradicional… que, pens, són una part important dels fonaments com a ciutadans de Mallorca. En definitiva, vull fer arribar al màxim de gent possible la nostra gastronomia i una espipellada de la nostra cultura. (L’autor)
Miquel Serra Fiol
Miquel Serra Fiol (Palma, 1996). Des de ben petit, sempre ha estat rodejat de la nostra cuina i conversacions sobre aquesta; ja bé sigui per cuinar unes coques amb la seva padrina Pilar Nicolau, o bé per la influència del seu padrí Miquel Serra, antic propietari dels restaurants Sa Punta de Son Gual i Can Maties i Miquel.
Estudià cuina a l’institut Juníper Serra que, al seu parer, és una de les millors escoles de cuina a Mallorca. Començà a fer feina amb en Miquel Calent, al restaurant Can Calent i a CUIT. I, posteriorment, amb en Tomeu Arbona, on va tenir l’oportunitat d’aprendre moltes receptes dolces antigues.
Actualment és cap de cuina a l’hotel Glòria Sant Jaume.
Deixa un comentari