El Parlament de les Illes Balears va aprovar el proppasat dia 17 de juliol, amb els vots en contra del PSIB-PSOE i de la resta de l’oposició, la Llei General Turística i la Llei de Funció Pública, dues normes que tornen les Illes Balears al passat d’una economia bassada en l’especulació urbanística i en contra de la llengua catalana.
“Al Sr. Bauzá li molesta el català, igual que li molesten les comunitats autònomes i les dones en el seu equip de govern”, denunciar la diputada socialista Pilar Costa, durant una sessió plenària tensa i molt contestada al carrer, on s’han manifestat centenars de persones davant les portes del Parlament.
Amb la mal nomenada Llei de Funció Pública “el PP consuma l’atac més brutal a la llengua catalana pròpia d’aquest país” denunciar Costa. És una llei que no dóna solució a cap dels problemes del sector públic, però aprofita per eliminar el requisit del català per treballar a l’Administració i per modificar els topònims a les Illes Balears. Una norma que modifica quatre lleis, entre d’altres la de Normalització Lingüística, i acaba amb més de vint anys de consens i pau lingüística a Balears, al llarg de molts governs de diferent color polític.
La Llei de Funció Pública “contradiu l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears”, que estableix el català com a llengua pròpia, i deixa el castellà com a única llengua requerida per accedir a l’Administració, recordar la diputada. Per això, Costa defensar la necessitat de que el Parlament sol·liciti un informe al Consell Consultiu sobre la legalitat de la nova llei.
“Si el PP està convençut de les bondats d’aquesta llei, no li hauria de fer por que el màxim organisme d’assessorament jurídic de les Illes Balears es pronunciàs sobre la matèria”, argumentar la diputada socialista. Però el PP s’ha estimat més no tenir cap informe, ha renunciat a l’assessorament necessari, igual que des del principi ha evitat el diàleg i el consens, amb altres forces polítiques, amb altres grups, sindicats i entitats.
Llei Turística: molt d’urbanística i res de turística
Per altra part, el Parlament aprovar també la Llei General Turística, que suposa tornar enrere 30 anys en matèria urbanística i de protecció del territori. “És una llei que no té res de turística i molt d’urbanística”,denunciar la diputada socialista Bel Oliver. Una Llei que fomenta l’especulació i el tancament d’hotels per convertir-los en allotjaments, amb el conseqüent “pelotazo” immobiliari, un model que ja coneixem prou bé.
“La nova llei turística no donarà solució als problemes actuals del sector ni ajudarà a fer la nostra indústria més competitiva”, opinar la diputada. Perquè no sols no aborda l’excés de places turístiques, sinó que en segueix posant en el mercat; perquè canalitza cap al sol rústic nova oferta d’allotjament, i perquè densifica, compacta i consolida el model turístic dels anys 60.
Així acabarem amb el què fins ara ens diferencia d’altres destins turístics com la costa del Llevant espanyol: el paisatge i el nostre valor natural. I a més, és una norma que no crea seguretat jurídica, al contrari, ja que legalitza edificis fora d’ordenació i vulnera competències dels Consells Insulars i dels municipis. És, en definitiva, una llei urbanística que permet posar els interessos particulars per davant els generals, i que no compta ni tan sols amb el consens de tot el sector.
Amb aquesta nova llei, el PP intenta tapar el què ha estat el seu gran fracàs en matèria turística en aquest primer any de Govern. Varen arribar amb la promesa de baixar l’IVA turístic i ara el pugen, augmenten les taxes aeroportuàries i eliminen les bonificacions.
“Les mesures preses pel Govern Rajoy ofegaran a la indústria turística de les Illes Balears”, ha vaticinat Oliver. Ja ho han dit els empresaris del sector: tindrà efectes devastadors per a les empreses i l’atur. I de la recaptació del IVA, no quedarà aquí ni un euro a Balears. “Són mesures que duran més recessió i més atur, que no reforçaran la qualitat ni la competitivitat de la nostra major indústria”, afegir Oliver.
Retorn a la política del “quart obscur”
Finalment, el diputat Marc Pons defensar el vot en contra del Grup Socialista al decret llei de mesures urgents per a la reactivació econòmica, un decret que segons Pons “no conté cap mesura concreta, és buida de contingut i que obre les portes a la presa de decisions a les fosques, dins un quart obscur”.
“Aquest decret és un conglomerat d’actuacions inconnexes que té per finalitat resoldre els problemes puntuals que els lobbys de pressió exigeixen al Govern. I amb la pitjor pràctica legislativa decideixen fer de l’exempció, norma general”, afirmar Marc Pons durant la seva intervenció. El diputat del PSIB-PSOE ha recordat que el text del decret llei conté més disposicions que articles i “obre les portes al sòl rústic de bat a bat per establir-hi qualsevol instal·lació d’energies renovables sense encomanar-se a ningú”. Pons destacar les conseqüències que tendrà l’aplicació del text, i en concret ha ressaltat la “deslegalització” que fa la disposició addicional novena del decret llei, al permetre que amb una única autorització del conseller competent s’autoritzi en sòl rústic grans projectes i instal·lacions energètiques, sense participació ni d’ajuntaments ni de consells.
Durant la seva intervenció, Pons qualificar de “bunyol legislatiu” el decret llei i digue que el que havia de ser la senyera del Govern Bauzá per al creixement econòmic i la recuperació s’ha convertit en un text “redactat amb preses per donar resposta només a problemes puntuals”.
Deixa un comentari