“L’Associació Hotelera no vol oferir cap ajut per al cicle mitjà de cuina, quan en són els grans beneficiaris
A les portes de l’inici del nou curs escolar 2012-2013, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Son Servera, Dori Moreno, ens detalla com afectaran les retallades previstes en els diferents centres educatius del municipi. El canvi social i educatiu és una realitat que es començarà a veure reflectit en aquest nou curs escolar, on l’augment del nombre d’alumnes per classe, les ajudes econòmiques a certs programes educatius i la manca d’implicació per part d’associacions i municipis veïns marcaran el ritme del curs que està a punt de començar.
– Com es presenta el curs escolar 2012-2013?
Aquest nou curs 2012-13 serà una continuació de les retallades realitzades fins ara. A dia d’avui encara no s’ha arribat a cap acord ni sabem com hem de reestructurar les aules ni res, ja que les dimensions de les aules no concorden amb la ràtio d’alumnes que tendrem a cada aula. Vull recordar que l’únic que vàrem aconseguir després de les grans retallades va ser recuperar dues aules, però en seguim perdent quatre, en concret 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO. La problemàtica és que aquests alumnes han d’estar tots en dues aules menys de primer i segon concretament, que són els cursos una mica més conflictius per l’edat de l’alumnat. Cal destacar que respecte al que fa al nostre municipi, les retallades més greus s’han produït a l’IES Puig de sa Font. En el darrer Consell Escolar de 30 de juny, l’IES Puig de sa Font econòmicament estava a zero. Amb tot pagat, però no comptam que s’han avançat uns diners del programa Commenius que lògicament s’han de pagar. D’altra banda, a la resta de centres del nostre municipi no s’ha retallat tant en qüestió de professorat, el que sí s’ha retallat una mica és en l’equip d’orientació, que és el que més s’ha vist afectat.
– I els alumnes, quan iniciïn el curs, en què notaran la diferència respecte de l’any passat després de les retallades en educació?
Notaran la diferència en l’atenció, això està claríssim. Segurament es veuran afectats en el fet que no hi haurà tanta atenció individualitzada. L’atenció que abans tenia d’un professor de suport, d’un logopeda o d’un psicòleg, ara, segons les darreres informacions, aquests professionals seran itinerants i atendran quatre o cinc col·legis de la zona. Així que això minvarà una mica la qualitat educativa. Però ho pal·liarem un poc gràcies al fet que des dels Serveis Educatius intervenim molt en els centres educatius en aquest aspecte. Una altra conseqüència serà que els tutors no tendran hores per atendre la família i hauran de cercar hores fora de tutoria si volen reunir-se amb ells, perquè les hores amb què comptaran no seran suficients. Respecte al programa de reutilització de llibres, ha estat un cop baix total, ja que aquest any encara es feia sostenible el projecte per l’acumulació d’anys anteriors. Aquest any tant els directors dels dos col·legis com els claustres de professors han estat una mica més benèvols i han dit que continuaran amb els mateixos llibres, però a primer i segon de primària no, perquè es tracta de material fungible. Així doncs, els pares hauran de fer un esforç econòmic pel que fa als llibres.
Igualment, seguim insistint per recuperar l’escoleta municipal i actualment estam pendents de les Normes Subsidiàries per cedir totalment el terreny a la Conselleria, però no ens atenen. Hem tengut una reunió només després d’un any i en aquesta única reunió no se’ns va donar cap solució, tot i que seguim en això.
– I l’escoleta matinera, quin horari i quota tendrà el proper curs?
És important que sapiguem tots el que ha passat amb l’escola matinera, ja que també ha patit retallades. Ens adonam un dia per la premsa que dins del programa de retallades del govern Bauzá desapareixerien les escoles matineres o a canvi hi hauria un mestre contractat de guàrdia diàriament perquè no desaparegui aquest servei. Amb aquesta condició es fa impossible dur a terme aquest servei. El motiu de tot això és que els projectes de l’escola matinera els han de realitzar les escoles, encara que aquí a Son Servera està dirigit per l’Ajuntament, però el projecte l’ha de demanar el director de l’escola. Qualsevol que llegeixi aquesta entrevista podrà comprendre que amb una ajuda de 1.200 euros de la Conselleria no es pot mantenir una escoleta matinera, perquè aquests diners és el que pot costar un mes de treball del personal. Llavors, la Conselleria, per 1.200 euros, a canvi t’exigeixen un mestre i per això tots els municipis suprimiran aquest servei, perquè és clarament inviable. En el darrer Consell Escolar, tant els col·legis de Jaume Fornaris com de Na Penyal es varen mostrar contraris a l’escola matinera.
– Quants usuaris tenia l’escola matinera el curs anterior?
Entre els 80 i 100 nins, entre els dos centres de Son Servera i Cala Millor.
-I ara, hi haurà escola matinera el proper curs o desapareixerà aquest servei?
No, mantenim l’escoleta matinera, ja que hi ha un buit en la llei, atès que aquesta ordre és per a les escoles i no per als ajuntaments; per tant, el consistori assumirà el cost total de l’escoleta. El cost que suposarà és el d’una assegurança, que és de 20 euros anuals per matrícula, dels quals 10 els costejaran els pares. Així doncs, serà una activitat municipal, deslligada del tot de la Conselleria. Aquesta activitat es dirà a partir d’ara ‘escoleta d’hivern’. Les partides pressupostàries són de 15.000 o 20.000 euros per a les dues escoles, quan en la majoria de municipis de Mallorca les escoles matineres tendiran a desaparèixer.
– Què ens pots explicar del programa PISE?
El programa PISE ens està donant molt bons resultats, n’estam molt contents perquè aquest curs du a terme una política socioeducativa, és a dir, el PISE no té sentit sense una feina social, sense la intervenció dels serveis socials, ja que ells porten el gruix de tot. La Conselleria s’ha desentès totalment del PISE; per tant, nosaltres continuarem amb aquest programa des de l’Ajuntament. Així doncs, els professors que tenien els joves durant dos dies a la setmana, se’ls repartiran entre les educadores per treballar diverses hores amb aquests alumnes. Ja ho feien l’any passat, però per a aquest any la seva tasca ho comprendrà encara més. Des de l’IES es farà també un esforç perquè algun professor atengui aquests joves. Amb les retallades realitzades, la Conselleria ja no intervé per a res en el programa PISE.
– Com era fins al curs passat l’organigrama del PISE i com és el seu funcionament?
La Conselleria controlava cent per cent el programa, en què també hi havia involucrats l’IES, els Serveis Socials, empreses, alumnes i família. Per explicar el seu funcionament, posaré un exemple, així es comprendran millor els passos que se segueixen: quan un jove d’entre 14 i 15 anys que ha repetit ja primer o segon, o primer o segon ja dues vegades, se li veu ja la intenció que no vol seguir estudiant, estant a tocar de l’abandonament total. O complir els 16 i haver arribat només a segon amb tot suspès i sense cap aspiració més. Llavors, aquests joves, que no estan a gust a classe, se senten desmotivats, tenen amonestacions… i es queden totalment desatesos i, si no es fa alguna cosa, poden amb el temps arribar a ser violents o depressius i no trobar cap sortida. Així que es parla amb la família i se’ls proposa entrar al programa PISE, i és quan l’equip educatiu es posa a treballar amb els Serveis Socials. Comencen les entrevistes amb les famílies, que normalment les realitzen l’orientadora del centre amb l’educadora social i la família. L’enllaç primordial en el programa PISE és l’educadora social. El curs es realitza els dimarts i dijous, que assisteixen a classes a l’institut, ja que es tracta d’una escolaritat compartida amb una inserció en el món laboral. Això ve a ser un trampolí perquè coneguin el món laboral i se’ls tregui aquest desànim que tenen pels estudis. Després d’acabar el programa, l’any següent entren en un mòdul que es diu voluntari, que és un curs dels que vénen del PISE i amb aquest mòdul obtenen ja el graduat escolar. És a dir, que ha estat un pas perquè obtenguin com a mínim el graduat escolar. PISE, PQPI i MÒDUL VOLUNTARI, realitzen tres cursos però diferents a l’ESO i acaben amb el mòdul fent-se amb el graduat escolar i a més mitjançant una formació professional. La totalitat dels alumnes donen un gran canvi i arriben a convertir-se en una altra persona més responsable, estudiosa i madura.
– I finalment, què passarà amb el cicle mitjà de cuina?
Vàrem mantenir una reunió amb la Conselleria, l’Associació Hotelera, la direcció de l’IES Puig de sa Font i el batle, i els vàrem proposar el següent: teníem 32 alumnes matriculats en el cicle mitjà de cuina entre els dos cursos del cicle i en el curs de l’any passat hi havia 29 inscrits d’altres municipis i només 3 alumnes de Son Servera. L’Ajuntament va sol·licitar revisar el conveni que teníem amb l’Associació Hotelera i la Conselleria i arribàrem a la conclusió de demanar a la Conselleria que es fes càrrec econòmicament del cicle mitjà de cuina, l’únic cicle mitjà que hi ha a l’IES Puig de sa Font i l’únic centre de Mallorca que només té un cicle mitjà, quan a Manacor i a Artà es compta amb un gran nombre de cicles mitjans. Vàrem voler arribar a una entesa i vàrem proposar celebrar aquesta reunió, en la qual es va plantejar que l’Associació Hotelera podria cercar un hotel més barat o aportar alguna quantitat econòmica. Els ajuntaments d’Artà, Capdepera i Sant Llorenç hi varen ser convocats, però només varen venir representants dels ajuntaments de Capdepera i Sant Llorenç, i aquest darrer va dir que pagaria un 10 % per cada alumne llorencí. Capdepera no es va definir i va demanar temps per consultar, però transcorreguts quatre mesos de la reunió no hem tengut cap resposta. Respecte a l’Associació Hotelera, la meva companya Marga Vives ha tengut converses amb ells i li han dit que no estan per la tasca i no aportaran cap ajut econòmic. Així que l’Associació Hotelera no vol oferir cap ajut, quan són els grans beneficiaris d’aquests alumnes perquè surten preparadíssims del curs.
– I aquests alumnes, quan han superat el cicle mitjà, solen anar a treballar a hotels que estan dins de l’Associació Hotelera?
Molts d’ells van a treballar a hotels de l’Associació. El que vull fer entendre és que facem entre tots un esforç per mantenir el cicle mitjà de cuina, tant els ajuntaments del Llevant, que se’n beneficien, com l’Associació Hotelera. Que ajudin econòmicament, si no, quin tipus de conveni és aquest en el qual ningú aporta res menys l’Ajuntament que cada any paga? Resulta que no volem retallar en educació, però ara mateix hi ha més de 30 alumnes matriculats, què feim amb ells? Els deim que no comencen el setembre?
-Al final, quina decisió heu pres?
Hem decidit deixar l’Associació Hotelera de banda. Cercarem altres vies d’ajuda, com anar a alguna cadena hotelera important que vulgui de veritat comprometre’s amb aquesta causa. Sol·licitarem un hotel que estigui tancat a l’hivern i el consistori es farà càrrec de les despeses i el manteniment de les instal·lacions. En el cas que tampoc no arribem a un acord, continuarem pagant el cicle mitjà i intentarem per tots els mitjans que l’Associació Hotelera s’impliqui i que Sant Llorenç ampliï la seva ajuda.
Manel I. Serrano Servera
Deixa un comentari