Nicolau Bordal Garcia (Màlaga, 1957). Als 10 anys la seva família es va arrelar a Manacor, tant que en mig any ja parlava mallorquí. Estudià a l’Institut Ramon Llull i, a més, fou un destacat jugador del Club Bàsquet Manacor.
Estudià la carrera de Magisteri, que mai no ha exercit perquè la seva vocació i treball és el turisme, on ha desenvolupat diversos càrrecs. Quan era sotsdirector de l’Hotel Borneo va emprendre la carrera de Turisme, que va aconseguir obtenir, i passà a ser director de l’Hotel Sumba. Des de l’any 2012 dirigeix l’Hotel Laurel. A les eleccions municipals de l’any 2011 va anar de n. 4 com a independent a les llistes del GISCa i va ser regidor de Turisme, Comerç i Seguretat Ciutadana. A l’actual legislatura va concórrer novament a les eleccions municipals amb el partit del batle, Mateu Puigròs, i ha assumit la responsabilitat de la Delegació de la Zona Costanera de Sant Llorenç des Cardassar, a més de continuar com a regidor de Turisme.
Magdalena Ordinas
“Amb el tema de la senyalització turística, Son Servera ja l’està posant en marxa, nosaltres estam a punt.[…] tenim el mateix disseny, simbologia, color, etc. Tenim pendent començar la reforma de la platja de Cala Millor”
Colau, ens coneixem des que jugàvem a bàsquet a Manacor, però desconeixia les teves inquietuds polítiques. Quan començaren?
Jo sempre m’he mogut per les il·lusions: bàsquet, cant coral, turisme, política, etc. Fa quatre anys em va venir a cercar en Mateu Puigròs i vaig dir-li que sí, ja que si guanyàvem seria amb la condició de portar la Regidoria de Turisme. Aquesta legislatura em feia il·lusió treballar dins aquesta Delegació per posar en marxa les idees que tenc per a la zona costanera, a més de continuar amb Turisme.
Satisfet d’haver posat en marxa la passada legislatura el Consorci amb l’Ajuntament de Son Servera?
Després d’haver donat suport al projecte des dels inicis, tant des del punt de vista de professional del turisme com de polític és motiu de satisfacció, ja que el Consorci duia 10 anys aturat a causa que no es posaven d’acord els dos ajuntaments. Vàrem treballar de valent en el projecte amb na Marga Vives, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Son Servera, que també procedia del món turístic, i per fi l’any 2013 es va signar el Consorci. Creàrem la marca turística, fet important ja que era difícil aglutinar des de Costa del Pins fins a s’Illot i posar-nos tots d’acord amb el nom de la marca del destí. Al final ‘Cala Millor’ va ser el nom elegit.
Projectes turístics per a la nova legislatura?
Està a punt de sortir la pàgina web en què es fa feina des de fa dos anys. Amb el tema de la senyalització turística, Son Servera ja l’està posant en marxa i nosaltres estam a punt. Com podreu comprovar, ambdós municipis tenim el mateix disseny, simbologia, color, etc. Tenim pendent començar la reforma de la platja de Cala Millor. A l’àrea turística, a més dels mercats de s’Illot i sa Coma, m’agradaria desenvolupar els mercats turístics a Sant Llorenç i a Son Carrió. Seria una activitat més per als turistes i una promoció per als pobles, a més d’uns ingressos per als comerciants.
Quan començarà la reforma de la platja de Cala Millor?
El projecte ha estat presentat i està a exposició pública; s’han fet al·legacions,no gaire importants, i el projecte no es paralitzarà. Ara depèn de Costes. Esperam començar dins el proper any.
Els hotelers han invertit en reformes dins ca seva. L’Ajuntament, a més de les platges, teniu previst fer reformes a carrers i zones verdes?
Sí, és un treball que ja hem començat, ja que si els hotelers han fet millores també han de continuar als carrers i urbanitzacions del terme. Per exemple pots veure aquest estudi del carrer Colon de Cala Millor, on consten totes les millores que s’han de fer. S’establiran prioritats i aquests estudis s’aniran fent a tots els carrers de sa Coma, Cala Millor i s’Illot. Som el tercer destí turístic de Balears. Les entrades de sa Coma, s’Illot i Cala Millor han de ser reformades i adequades al destí que oferim i han d’estar en consonància amb tot l’entorn.
Com està el centre esportiu de Cala Millor?
Està licitat; ja hi estan treballant i el termini d’entrega és a principis de setembre. Estan construint un camp de futbol 7 amb gespa artificial i es deixarà el camp de terra antic. Remodelen, a més, una àmplia zona i fan noves dutxes, vestuaris, sala de reunions i un bar, a més de quedar un terreny amb espai suficient per dur a terme actuacions puntuals com puguin ser concerts, actes esportius, la festa de la Cervesa… Volem fer també allà una oficina informativa per promocionar el turisme d’hivern.
Com a delegat de la Zona Costanera, quines competències tens realment?
El Ple, en sessió de dia 18 de juny, delegà a favor meu. Primera: les atribucions com a regidor corresponents a la direcció i la gestió de l’àrea de Turisme. Aquesta delegació també comporta la gestió de les platges del terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar i del servei de neteja viària i manteniment de jardins de la zona costanera. Segona: la Delegació de la Zona Costanera que tenen caràcter preferent sobre les delegacions de matèries genèriques i comportaran la coordinació amb els altres delegats. Farem feina conjunta amb les altres regidories i tot serà consensuat; les festes, per exemple, al final la decisió serà de la gent de la zona costanera.
L’ampliació de la depuradora de sa Coma serà una realitat?
Fa 26 anys que visc a sa Coma, no gaire lluny de l’estació depuradora d’aigües residuals i som un dels més interessats en la reforma. A la fi tenim 6 milions atorgats i tenim la via oberta per a la remodelació i modernització de les infraestructures de la depuradora. Per tant aviat serà una realitat.
Una de les promeses electorals de gairebé tots els partits polítics fou un pavelló esportiu a sa Coma. Quan es començarà?
Exactament quan començarà no ho puc dir; el que sí que ja tenim dissenyat és el projecte, que presentarem al míting de sa Coma. El solar que tenim està ubicat al costat de l’escoleta municipal, on just al costat acabam de construir les pistes de pàdel que ens demanava l’Associació de Veïnats de sa Coma. Volem fer un pavelló esportiu i un lloc multifuncional on es puguin dur a terme, a més, altres actes i una sala coberta per a conferències i reunions.
No tenim punt verd a sa Coma. Està previst per a aquesta legislatura?
Sí; en principi per donar agilitat serà un punt verd movible. Informarem la gent respecte d’on estaran ubicats aquests punts verds i els dies de recollida. És ràpid de posar en marxa.
Una altra promesa electoral és l’ampliació de la Biblioteca de sa Coma. Per a quan?
Una vegada que tenguem el pavelló, o abans, s’ampliarà també la biblioteca, ja que són molts els usuaris i l’espai ha quedat realment petit.
A la zona costanera no tenim els carrers adaptats per a discapacitats. Hi posareu solució?
Efectivament, per això estam fent una base de dades de totes les deficiències que hi ha als carrers, avingudes, places, etc. L’objectiu és poder oferir als turistes un municipi adaptat. Els mesos de març, abril i octubre la Creu Roja ens duu molts de turistes amb mobilitat reduïda. A més ho hem d’arreglar per als residents i veïnats, ja que a sa Coma tenim carrers que tenen usuaris amb cadira de rodes o caminadors.
Com a delegat, has establert un horari d’atenció al públic?
Estic a la disposició dels veïnats els divendres i dimecres de 12.30 a 15 h a l’estiu. Els mesos d’hivern ampliarem horari. Vull que la gent pugui tenir al seu abast tot el que necessiti i s’ofereixi un bon servei des de la Delegació. Estic a la disposició dels veïnats de la zona costanera perquè vull que ens exposin els seus problemes per poder solucionar-los al més aviat possible.
Què esperes de la nova legislatura?
Que nosaltres mateixos, tots els que residim a la zona costanera, estiguem més units i aconseguim entre tots solucionar les deficiències i problemes que tenim, a més de crear un sentiment de poble.