“ Cala Millor sempre ha estat una zona on predomina el turista alemany, però aquest any els anglesos, russos, francesos i polonesos han augmentat considerablement. Segons sembla, l’augment del turisme anglès l’ha marcat el mal temps que han tengut i els Jocs”
1. Des de la teva visió professional i política, quina valoració fas d’aquesta temporada turística i què opines de les polítiques que es duen a terme des de la CAIB per tal de desestacionalitzar el turisme a les nostres illes? Què trobes que li falta al nostre municipi per rebre i seduir més turistes i enfortir la seva oferta?
Ha estat una temporada molt bona. L’ocupació ha estat molt alta i no només en els mesos de temporada alta. El mes de setembre, a les oficines de turisme de Son Servera, hem tingut més gent que el julioi agost, i el mes d’octubre està sent igual de bo. El que més crida l’atenció, almenys des del meu lloc, és l’augment de turistes d’altres nacionalitats, com són els francesos, russos i polonesos. Cala Millor sempre ha estat una zona on predomina el turista alemany, però aquest any els anglesos, russos, francesos i polonesos han augmentat considerablement. Segons sembla, l’augment del turisme anglès l’ha marcat el mal temps que han tengut i els Jocs. Esperem que la gent que ha vengut per aquestes circumstàncies se n’hagin anat contents i repeteixin o ens facin bona publicitat, ja que no és bo dependre de factors externs perquè el turisme acabi venint a la nostra zona.
Quant a la desestacionalització del turisme, la teoria més o menys tots la coneixem; el difícil és dur-la a la pràctica sobretot al nostre municipi, ja que no s’ha creat cap pla per a això ni s’han invertit doblers com en altres municipis, no només per fer fullets de senderisme i cicloturisme, sinó també habilitant totes aquestes rutes per poder promocionar-les.
Ja més general, perquè s’aconsegueixi aquesta desestacionalització les empreses han de passar per un període de pèrdues; les polítiques van encaminades al fet que els costos de mantenir obertes les empreses siguin menors i a fomentar nous tipus de turisme. De tota manera, qualsevol política que es faci no serveix de gaire si després no hi ha vols, si els touroperadors no envien gent, si l’oferta complementària no és suficient… Aconseguir-ho és feina de tots.
L’aposta pel port de Palma perquè arribin a la nostra illa un major nombre de creuers, explotar els camps de golf o el turisme de bicicleta i rutes de senderisme sempre pot ajudar a una millor ocupació hotelera en temporada mitjana i baixa.
Referent a les mancances de la zona, millorar la imatge de la primera línia sense oblidar-nos de la segona és imprescindible, però també s’ha de tenir en compte que el turisme que ve a Cala Millor és sobretot familiar i en el que més es fixen és en la neteja (que al meu parer aquest estiu ha estat molt deficient i el seu control depèn directament de l’Ajuntament) i en la seguretat; també hi ha molta demanda d’activitats i centres d’oci infantils. A les oficines de turisme el que més falta ens fa i ens demanen molt és informació sobre rutes a peu, rutes en bicicleta, fullets sobre història del nostre poble amb fotos antigues i actuals, festes i tradicions… i si volem obrir-nos a nous mercats tota aquesta informació l’haurem de posar en nous idiomes.
2. Què has trobat de les recents Festes del Turista i de la Oktoberfest a Cala Millor?
Les festes del turista ja no són com abans, fa molt de temps que varen deixar de ser-ho: les majorets, les carrosses, el concurs de misses, els carrers adornats … Ara bàsicament es redueixen als focs artificials i als sopars de gala dels hotels.
Quant a la Oktoberfest, és la primera vegada que es fa a Cala Millor. Sembla que el cap de setmana ha tengut molta afluència de públic, però durant la setmana no ha estat així. Caldrà valorar si el balanç ha estat positiu tant per part de l’empresa organitzadora com per part d’hotelers i restaurants i cafeteries de la zona. supòs que depèn d’aquests factors que es repeteixi l’experiència en anys successius i pugui establir-se com un esdeveniment anual a Cala Millor.
“Son Servera té punts d’interès molt guapos com ara l’església Nova, que, per cert, el 2005 o 2006 el PP de Son Servera va tenir unes crítiques impressionants per part de l’oposició per facilitar-ne les reformes i que ara és l’edifici emblemàtic de Son Servera”
3. Què opines del Consorci de Turisme? Tal vegada és una bona idea per a ambdós municipis, però arribar a acords puntuals els està costant una mica. Quina funcionalitat hauria de tenir el Consorci perquè empresaris, treballadors, ciutadania, territori, turistes, touroperadors i el nostre municipi com a destí turístic en treguin més profit?
El Consorci de Turisme és molt necessari en una zona com Cala Millor que està explotada per dos ajuntaments. Hauria de reunir un equip de persones amb experiència en el sector i comptar amb cadascun dels col·lectius relacionats amb el turisme. És un ens del qual es parla des de fa molt temps, però no arriba a ser una realitat.
4. Temes puntuals com ara l’oficina de turisme de Son Servera, la neteja de les zones costaneres, la intenció de voler revalorar el nucli poblacional de Son Servera com a destí turístic, el mercat dels divendres a Son Servera, la viabilitat del mercat de Cala Millor, la seguretat ciutadana a les zones turístiques… Què n’opines?
Ara per ara, abans de comptar amb una oficina de turisme a Son Servera, s’hauria de millorar la imatge de la de Cala Millor i proveir-la de nou material de la zona, que és imprescindible i amb el que no comptam des de fa anys.
Revalorar el nucli poblacional de Son Servera és una bona idea, hi ha molts pobles amb encant a l’illa que són molt visitats pels turistes i el de Son Servera té punts d’interès molt guapos com ara l’església Nova, que, per cert, el 2005 o 2006 el PP de Son Servera va tenir unes crítiques impressionants per part de l’oposició per facilitar-ne les reformes i que ara és l’edifici emblemàtic de Son Servera.
Comptam també amb una història (com es va crear el poble, d’on ve el seu nom, la història de la pesta…), excursions com la del puig de sa Font…, festes tradicionals com Sant Antoni i moltes coses amb les quals podríem jugar però amb les que no es fa res. És una altra de les coses que des de les oficines de turisme demanem, tot aquest tipus de material portam anys intentant aconseguir-lo i de moment no ens l’han proporcionat.
Els mercats tenen molta demanda per part dels turistes. Hi ha mercats amb cert prestigi i això no s’aconsegueix perquè sí. Un dels grans problemes dels mercats és la seguretat, perquè molts de turistes vénen a les nostres oficines amb el problema dels robatoris durant la visita al mercat. La seguretat en les zones turístiques és un tema complicat pel gran augment de població que hi ha els mesos d’estiu, tant de residents com de turistes, i sí que és veritat que es reforcen els serveis a l’estiu a les zones on hi ha més turistes, com ara el passeig de vianants, i la imatge que ells tenen en aquest sentit és bona.
5. – Què li manca al Govern serverí i quina relació mantenen amb vosaltres?
La sensació que ens dóna és la falta d’un projecte comú, tots semblen actuar independents els uns dels altres i si això passa entre ells et pots imaginar la relació amb nosaltres, pràcticament inexistent, tant que han estat capaços d’incorporar el regidor d’ERC no pel que pugui aportar (una despesa més) sinó per deixar el grup del PP tot sol s l’oposició. Acceptar crítiques, ho porten molt malament, vénguin de qui vénguin s’ho prenen com una cosa personal i creuen tenir la raó absoluta de tot, a part que solen culpar els altres dels seus errors. Tots podem cometre errors, fins i tot ells.
Gràcies Sandra per atendre al CM7.
Preguntes i coordinació: Manel I. Serrano Servera
Deixa un comentari