“Jo som de l’opinió que quan una instal·lació s’inaugura se n’ha de donar utilitat l’endemà mateix”
“Un projecte que pretenem dur a terme a ses Barracasses és el de fer-hi un curset de parades en crestall, és a dir, fer hortets urbans”
Antoni Servera Monjo aparegué en el món de la política gairebé de sobte i amb un fort sentiment de sentir-se serverí, allunyat de quimeres polítiques supramunicipals, que l’han convertit en una figura imprescindible per entendre els canvis que han vengut a transformar Son Servera aquests darrers anys, aconseguint amb la irrupció d’INDEPENDENTS en la política del nostre municipi el que partits instaurats en la política serverina des de la democràcia només han aconseguit en comptades ocasions, és a dir, arravatar la majoria sempre presumible i històrica del PP al nostre poble.
Manel I. Serrano Servera
-Consideres la neteja viària com un problema cabdal del nostre municipi, tal com ho veu l’oposició del Partit Popular?
Jo crec que no és un problema. Si mateix hi hem fet molta de feina i no n’hem tengut moltes queixes, qualcuna sí però per problemes determinats en un o altre punt conflictiu del municipi. Crec que des de la Regidoria de Medi Ambient hi estam molt pendents i l’empresa UMMA també fa molta de feina i estam sempre en contacte. Qualsevol problema que surt l’empresa el soluciona aviat. De fet, haurien de ser més els ciutadans qui ens fessin arribar denúncies o queixes sempre que trobin punts conflictius de brutor o abocaments de fems incontrolats. Crec que els carrers estan bastant nets, i sí que potser és vera que hi hagut algun problema perquè la mateixa màquina de neteja de carrers ha perdut oli, però tot d’una s’ha actuat i s’han netejat la brutor i les taques.
Tal vegada el que ens fa falta és incidir més en campanyes de conscienciació, per exemple adreçades als propietaris de cans a l’hora de portar una bossa per als residus quan treuen a passejar els animals. També tenim intenció d’incorporar a l’ordenança de tinença d’animals que el propietari que no dugui la bossa també pugui ser multat. De fet ja hi ha pobles que ho duen a terme amb bons resultats.
-Sense sortir del tema, cal recordar que aquests darrers anys Son Servera és un dels pobles que més reciclen de Mallorca.
Així és, jo n’estic molt content de la gent de Son Servera. Cada vegada que veig com tothom treu la seva bossa és una gran satisfacció per mi com a regidor de Medi Ambient. De fet, les dades així ho demostren: (mirar la taula d’abaix)
També d’aquí a poc finalitza la contractació de la recollida de fems i per al nou contracte haurem de fer un nou plec de condicions on inclourem també ja la recollida orgànica dels hotels, que fins ara només es feia a Son Servera.
La intenció és fer-ne una recollida diària, pesar la recollida de fems orgànics que generin i mirar de compensar els hotels que ho duguin a terme. Estam estudiant maneres de fer-ho. A Sant Llorenç, per exemple, han arribat a uns mínims acordats amb els hoteleres i a canvi poden comprar contenidors i fer millores mediambientals. Ja estam fent feina per dur-ho a terme amb els hotels del nostre municipi.
-Quines novetats hi ha a l’Ajuntament i quins projectes més immediats voleu dur endavant?
Novetats, n’hi ha poques, i tothom segueix amb el dia a dia de les seves respectives regidories. I pel que fa a projectes immediats puc dir que la inversió serà zero. Això sí, la feina consistirà a mantenir les inversions que ja tenim, perquè consider que si es fa una inversió i no es mantén és un frau que feim al poble. Per això, per exemple, seguirem arreglant voravies allà on faci falta, sobretot a la zona costanera on fa molta de falta. De fet l’any passat ja se’n varen arreglar molts de metres, a més de pintar totes les faroles i arreglar els bancs. També arreglarem parets en mal estat. En fi, crec molt en la importància de reparar en condicions les nostres infraestructures. I crec també que aquestes actuacions d’uns anys en endavant seran bàsiques.
Un govern no pot estar fent obres contínuament perquè l’endeutament de l’Ajuntament ja és bastant elevant i fer inversions ara és agreujar encara més aquest deute.
Per a nosaltres, com a equip de govern, és fonamental tenir al dia les nostres instal·lacions i mantenir les infraestructures. Seguim apostant pel turisme i seguim fent feina perquè el Consorci de Turisme segueixi endavant, perquè el nostre turista quan arribi a Son Servera es trobi a gust, ho trobi net i repetesqui la seva visita. I jo crec que la millor propaganda que podem fer és la que es fa durant l’estada en el destí turístic, és a dir, el boca a boca és la millor publicitat.
Per tant, la base de la nostra política i de les nostres actuacions és aquesta: mantenir el que tenim i arreglar el que surti, que és molt! Amb el pas del temps les urbanitzacions i el mobiliari urbà s’estan envellint i cal acondiciar-ho tot de bell nou…. i evidentment tot això ja té de per si un al cost econòmic.
Per exemple, ara estam estudiant la possibilitat de col·locar plaques solars per encalentir l’aigua del camp de futbol de Ses Eres, que esperem en aquesta legislatura tenir-ho enllestit. Ara la instal·lació és de gas i si la poguéssim passar a energia solar, que avui en dia és una energia molt eficient, suposaria un gran estalvi. Més o manco puc dir que la inversió que hi faríem en tres anys ja estaria amortitzada.
De fet, tenim l’exemple del poliesportiu on ja en vàrem instal·lar i avui per avui l’estalvi que han aportat les plaques solars a les instal·lacions ja és un fet.
Tancament de la plaça de Sant Joan
Ja hem demanat un pressupost per tornar a posar les pilones en marxa. Contrastarem aquest pressupost conjuntament amb el d’altres empreses per dur-ne a terme la reparació. Primer de tot estudiarem si amb la partida que tenim ho podem solucionar i si no esperarem a la confecció dels nous pressupostos per incloure-hi aquesta reparació i així poder tancar d’una vegada per totes la plaça amb aquest mecanisme.
Projectes octubre i novembre
Un projecte que pretenem dur a terme a ses Barracasses és el de fer-hi un curset de parades en crestall, és a dir, fer hortets urbans perquè hi puguin anar les escoles i la gent que vulgui un tros per poder sembrar el seu hort. A més, hi haurà un professor que impartirà cursets de sembra, poda i altres temes relacionats amb l’agricultura.
Un altre projecte que també duim molt endarrer és mirar de donar una sortida al solar on hi ha el pou de Binicanella. Hem demanat a l’IBAVI que mentrestant no hi facin cap edificació, ja que aquest solar està tan brut i ens dóna problemes de salubritat, des de l’Ajuntament el puguem fer net i cuidar els tarongers i fer una entrada ben feta perquè els usuaris de les estades diürnes puguin passar una estona a l’aire lliure, a més de poder fer-hi també un hortet per als padrins, posar-hi bancs i fer una mica de parc infantil o que els nostres padrins hi puguin fer exercicis a l’aire lliure… És a dir, que aquest lloc abandonat on de fet hi ha el molí més antic del poble que data del temps dels moros i que forma part del nostre patrimoni es converteixi en un petit pulmó del poble on es puguin dur a terme tota classe d’actes lúdics.
– Una polèmica que no podem obviar és la piscina municipal. Què en penses? Per què hi ha gent descontenta de com s’han duit a terme les gestions d’una piscina inaugurada però ara tancada?
Jo entenc que la gent hi vulgui anar ja. Quan acabàrem la passada legislatura la vàrem deixar enllestida, però també cal tenir en compte que duu molta de feina treure un concurs d’aquesta envergadura i fer-ne els estudis corresponents.
– I la inauguració, trobes que era necessària fer-la? Tal vegada fou la inauguració el que encetà encara més la polèmica i aconseguí fer patent el descontent de la ciutadania amb aquest projecte que ja s’arrossega des de la passada legislatura?
Jo som de l’opinió que quan una instal·lació s’inaugura se n’ha de donar utilitat l’endemà mateix. Personalment no som gaire d’inauguracions i crec que de plaques amb el meu nom només n’hi ha una i que surti el meu nom per mi no té gens d’importància. Això qui ho aconsegueix fer i qui ho inaugura és el poble mateix i no el batle. Per exemple, la variant es va obrir fora placa i no va passar res. No vull res, jo faig feina i el poble ho paga, i si algú ha d’inaugurar res és el poble.
El més important no són les plaques, sinó les instal·lacions, i que la ciutadania les puguin emprar durant molts d’anys. I tornant a la piscina, el més important per mi com a polític i serverí és que la gent pugui gaudir d’anar a nedar, tant els qui necessiten nedar per mal d’esquena o com a medicina terapèutica i esportistes, com per oci d’al·lots, gent gran, famílies, etc.
Amb tot, ja estam al final del procés de concessió de la piscina climatitzada i d’aquí a pocs mesos ja la tendrem en marxa. I no només hi haurà la piscina, sinó que també es posaran en marxa gimnasos, un restaurant, pistes de pàdel… a fi que sigui un centre esportiu amb varietat de disciplines per practicar. I el fet d’estar ben ubicat el convertirà en un punt neuràlgic esportiu de la comarca.
– I de les crítiques de l’oposició respecte de la neteja i la recollida de fems, què ens penses?
Ells són oposició i com a tals han de fer la seva feina. Si algú passeja a mitjanit i mira els contenidors potser hi trobarà algunes bosses en terra perquè qualcú les hi ha deixades una vegada que ha passat el servei de recollida. Però en els punts on més abocaments hi ha hem posat més contenidors. I et puc assegurar que ni des de l’Associació Hotelera ni des de cap hotel ens han recriminat res referent a la neteja i la recollida de fems, llevat només d’alguna queixa puntual que hem resolt tot d’una. Sabem que hi ha gent que deixa les bosses en terra, o potser al·lots, perquè no poden obrir el contenidor, però tampoc no podem tenir 12.000 policies vetlant els mals usos. De fet, puc dir que s’han posat multes més que mai: multes per llançar el cartó on no toca; expedients a cans de races perilloses i cans que han defecat al carrer… multes que fins ara mai no s’havien aplicat. També estam molt damunt amb el control dels cans i tenim registrats un total de 40 cans de races perilloses al nostre municipi. Amb això la policia de Medi Ambient fa una gran feina. I a més, abans de l’estiu, des de la Regidoria de Medi Ambient hem passat tenda per tenda per demanar-los que per favor no llancin l’aigua a les pluvials perquè queda allà i fa olor. Feim campanyes cada any i estam molt a damunt de tots aquests aspectes essencials per a la imatge del nostre municipi.
I encara així ens passen coses perquè, per llàstima, encara existeix qualque veïnat poc conscienciat que treu una cadira, un moble devora el contenidor i el deixa allà, i aquesta falta de civisme de certs ciutadans és la que ens duu més feina.
Però ara per ara ho tenim tot a l’abast per fer-ho be, i tothom hi ha de contribuir: tenim la recollida de trastos un pic per setmana; recollida de fems; si vols treure poda crides a l’Ajuntament, la treus i la recullen; tenim un punt verd que funciona beníssim i ho pots llançar tot al seu lloc… Crec que estam a un nivell molt alt a l’hora de donar un bon servei a tot el poble, per bé, ja dic, que encara hi ha gent que no ho respecta i per això de vegades hi ha alguns problemes, però no deixarem de fer campanyes de conscienciació, que a més per llei n’hem de fer ja que tenim un tant per cent de la partida només per fer campanyes, que en la propera podríem dir que ‘tots som l’Ajuntament!’.
– Quina relació té l’Ajuntament amb l’Associació Hotelera i què consideres de les declaracions de Jaume Servera (PP) en el CM7 n.353 quan va afirmar que vosaltres, el govern serverí, preteneu que l’Associació faci les feines que vosaltres no feis?
Jo crec que són unes acusacions molt desafortunades, perquè des de fa molts d’anys, des de sempre, inclosos els governs del PP, el que reclamaven els hotelers és que hi hagués un consorci o un ens publicoprivat. I aquest govern de pacte que tenim ara mateix al nostre municipi el primer que va fer és crear aquest consorci i una mesa de diàleg amb els hotelers i el govern llorencí per debatre tot tipus de problemes relacionats amb el turisme. Des que vàrem començar a governar, els dos ajuntaments veïnats i l’Associació Hotelera hem fet feina plegats, hem anat a totes les fires plegats i tot el que s’ha hagut de pagar s’ha repartit a parts proporcionals. Així que nosaltres no pretenem que l’hoteler ens faci les feines, nosaltres com a Ajuntament seguim aportant el que ens toca, i ara mateix estam fent les passes oportunes a petició dels hotelers perquè els dos ajuntaments que compartim zona costanera tenguem les mateixes ordenances, perquè tal com vaig dir en el darrer ple, el turista quan ve no veu fronteres i sap que va a Cala Millor, que té un passeig i que el segueix de dalt a baix.
Vàrem tenir una reunió amb Costes i hi vàrem assistir juntament amb l’Associació, perquè quants més hi van més sumes. Nosaltres estam contínuament en contacte amb el sector i el sector sap el que ha de mester, i la regidora de Turisme gairebé cada dia està en contacte amb el president de l’Associació Hoteleria. I tant de bo també es pogués fer una associació de comerciants i de restauradors ben forta que pogués estar dins el consorci, i que tots ens poguéssim seure a la taula de reunions per millorar l’entorn i la nostra zona. I no perquè ens facin la feina, faltaria més, nosaltres feim la que ens toca.