– Quins són els vostres estudis i com heu aconseguit fer unes pràctiques al Centre Jove de Son Servera?
(Carlos Ramírez)
Activitats fisiques i esportives; vaig fer les pràctiques al centre jove ja que després d’haver aprovat els meus estudis em varen demanar si volia fer les pràctiques al CIJ.
(Carme Santandreu)
Vaig poder fer les pràctiques al Centre Jove de Son Servera gràcies al fet que vaig fer el curs d’informadora juvenil. Aquest és un curs que realitza la Xarxa Infojove i, actualment, està subvencionat pel SOIB, cosa que el converteix en un curs gratuït.
– De què consten les vostres pràctiques al CIJ?
(C.R.) organitzar i participar en les activitats i ajudar en els tallers.
(C.S.) Les pràctiques al CIJ consisteixen bàsicament a viure el dia a dia del centre, tractar i gestionar la informació en temàtica de juventut que ens arriba i difondre-la, donar suport en el disseny i la realització dels tallers que s’hi realitzen, registre d’usuaris, atendre les demandes que tenguin les persones que vénen al centre, relació amb els joves que hi venen cada dia…
– Quina és la vostra vocació un pic hagueu finalitzat les pràctiques?
(C.R.) Seguir els meus estudis, fer el grau superior i després fisioteràpia.
(C.S.) Aquest curs el vaig realitzar per complementar els meus estudis d’educació social, ja que m’interessa molt l’educació no formal i el món social. Per això que m’agradaria dedicar-me a l’àmbit social.
– Què trobau del funcionament, l’equip humà, els usuaris i les ofertes del Centre Jove de Son Servera?
(C.R.) El funcionament és molt bo ja que la gent s’implica molt; també hi ha xerrades i tallers entretenguts i educatius, i això fa que el centre sigui un dels punts on es troben part del joves cada dia.
(C.S.) Pel que fa a l’equip humà, personalment sempre que he tengut alguna qüestió tant com a usuària com ara actualment, m’he sentit ben atesa.
Els usuaris, majoritàriament són joves que fan ús del centre com un lloc d’esbarjo, ja que a causa de la digitalització que hi ha actualment poden trobar molta informació a les diferents plataformes digitals. El Centre Jove, a més a més, planifica tallers i altres activitats que compten amb la participació dels joves i de persones adultes. Tot i així, cal dir que hi ha un rang de la població, els joves d’entre 20-25 anys, sobretot, al qual no s’acaba d’arribar. No en sé exactament el motiu, si és que els joves d’aquesta edat no hem crescut amb l’oportunitat de tenir un servei d’aquestes característiques i, per tant, no tenim per costum anar-hi; o, si per altra banda, la causa n’és que les activitats que s’hi fan no són del seu gust. El que sí que m’agradaria dir és que dins el poble hi ha un servei adreçat als joves i si no som els joves els qui l’aprofitam i en feim ús, i proposam les activitats que ens agradaria fer per tal de prendre part del centre i en el funcionament del centre, aquest deixarà de tenir sentit.
– El CIJ guanyà un premi al millor projecte 2012 (difusió de la informació mitjançant xarxes socials). Aquest any les activitats, els tallers, la participació i el ressò han arribat a la televisió, a la premsa de Ciutat i, el que és més important, ha contagiat un gran grup divers i constant de ciutadans engrescats de debò en l’activitat del centre; a més, el CIJ ha duit a terme també actuacions solidàries que han arribat més enllà del nostre municipi. Carlos, Carme, quin creis que és el valor de les persones a la nostra societat? El factor humà, quin poder pot tenir en una societat com l’actual on tots pareixem desprotegits per aquesta piconadora anomenada ‘crisi econòmica’?
(C.R.) Per part del CIJ he pogut observar que s’implica i es preocupa molt per tota aquesta gent afectada per la crisis econòmica i personalment ha estat una de les coses que mes m’han agradat del CIJ.
(C.S.) Crec que hi ha una cosa que podem agrair a aquesta companya nostra anomenada “crisi econòmica”, i és que gràcies a ella sembla que dins la nostra societat tornen a florir valors com la solidaritat, compartir, ajudar…
Durant els anys de bonança, en els quals la majoria de gent treballava, cada cop hi havia més gent forana que venia aquí a cercar feina, la gent tenia més benestar… semblava que aquests valors ja no estaven tan presents en la nostra societat com temps enrrere. Teníem la sensació que s’havia perdut “l’avui per tu, demà per jo”, l’ajuda entre veïnats… en fi, aquella cohesió social de la qual sentíem parlar als nostres padrins però que nosaltres no érem capaços de respirar.
Avui, a causa que tothom té necessitats, sigui del tipus que sigui, pareix que tornen a aparèixer els valors humans que alguns creien perduts o oblidats, aquells moviments socials que fa uns anys ja varen tenir molta importància dins la nostra societat. Per tant, el factor humà juga un paper molt important en la convivència social, així com també per aconseguir allunyar-nos d’aquest concepte d’individualitat que s’ha assolit durant aquests anys i acostar-nos a la col·lectivitat, a fer-ho entre tots, perquè al cap i a la fi hem de sortir-ne tots junts, d’aquesta situació.
– Amb quina experiència o anècdota vos quedau de les vostres pràctiques al CIJ?
(C.S.) Quan estàs en contacte constant amb persones, sempre aprens.
Personalment, el que em resultava curiós era en els moments que na Inès havia sortit a fer alguna gestió a l’Ajuntament o quan ella estava al taller o en alguna activitat que es realitzava al centre i jo ocupava el seu lloc; algú entrava per la porta i veien que la persona que normalment hi havia no hi era. Llavors, era com un ‘Ui! I ara què ha passat?”. Es respirava la sensació de “Em podrà ajudar?, podrà respondre els meus dubtes?”.Aquesta situació em va donar la sensació que els canvis generalment ens vénen de nou, sembla que per un moment ens paralitzen i no hi ha un per què; així que els canvis no tenen un per què ser negatius, llavors, prova-m’ho i després ja veurem.
Manel I. Serrano Servera
Foto: Ines Fraile