“Els regidors de l’oposició cobren el sou per assistències a sessions plenàries i a les
comissions informatives. Per cada comissió informativa cobren 28,50 euros amb un màxim anual de 350 euros, i per cada sessió 360.00 euros amb un màxim anual de 4.387,50 euros.
És a dir, que si hi hagués una sessió plenària cada mes cobrarien uns 400 euros mensuals aproximadament (360 euros de la sessió i 28,50 euros de la comissió informativa). Això implica que els regidors de l’oposició tenen un cost per a l’Ajuntament d’uns 38.000 euros anuals, sempre que es facin un total de 12 sessions plenàries i 12 comissions informatives.
El que està clar és que als regidors de l’oposició els interessa que hi hagi una sessió mensual, perquè d’aquesta manera tenen garantit un sou mensual.
Per tant, ho trob lògic que en vulguin una de mensual”
– Jaume, ens podries explicar quines polítiques has duit a terme a la regidoria de comptes, quines taxes han augmentat o abaixat, quines es mantenen i quines són les teves intencions polítiques a l’hora d’emprendre aquestes variacions en les taxes?
Les polítiques duites a terme dins aquesta legislatura són molt clares i molt enunciades durant la nostra campanya electoral: POLÍTIQUES D’ESTALVI. Són moltes les tasques fetes i que s’estan fent: hem eliminat contractes amb empreses externes; hem renegociat contractes amb d’altres; hem i estam estructurant el personal de l’Ajuntament (eliminant tècnics externs…); reestructuració d’activitats socioeducatives; hem revisat i reduït la despesa amb les assegurances de vehicles, d’edificis…; hem revisat, eliminat i renegociat els lloguers d’edificis, de naus, de terrenys…; hem duit a terme la gestió d’oficines turístiques; s’han duit a terme renegociacions amb totes les associacions; i hem reduït despeses diverses com ara de llum, màquines d’aigua, telefonia, bateries per als comptadors de llum, control de benzina, revisió de totes les factures… i sobretot la revisió de les taxes.
Hi ha taxes que s’han augmentat i d’altres que s’han disminuït. Les taxes que han augmentat són la de clavegueram i la de fems (recollida domiciliària de residus sòlids urbans, tractament, transformació i transport). En canvi, n’hi ha d’altres que han disminuït com són la taxa de llicència de construcció i en la propera sessió plenària aprovarem la davallada de l’ICIO (Impost de construccions, instal·lacions i obres). Les nostres intencions a l’hora d’emprendre aquestes decisions no és ni més ni menys que intentar ajudar aquest sector que tan malament ho està passant.
Quant a la pujada de les altres dues taxes, s’ha realitzat per cobrir el cost del servei. Amb l’aprovació del Reial decret 4/2012 ens veim obligats a aprovar un pla d’ajustament que no permetrà que cap administració pugui gastar més del que recapta.
– Els proveïdors de l’ajuntament, han començat a cobrar factures pendents gràcies a l’ajut que heu rebut del govern central? què opines d’aquesta política de fer préstecs a les administracions locals per poder anar pagant el que deuen? creus que a curt termini són beneficioses per a la supervivència de moltes empreses o, d’altra banda, opines que a llarg termini perjudiquen els ajuntaments perquè afegeixen més deute?
Comencem pel principi. En aquests moments encara no han començat a cobrar les factures pendents. Es preveu que comencin a cobrar-les dins la segona quinzena d’aquest mes de maig, però encara no sabem com les podran cobrar; és a dir, no sabem si hauran d’anar al banc a cobrar-les, si els ingressaran els doblers directament als seus comptes… NO SABEM RES. L’únic que sabem és que es començaran a pagar per ordre d’antiguitat i aquelles que hagin realitzat algun tipus de quita (descomptes, …).
Particularment, la meva opinió sobre la política de fer préstecs a les administracions locals per poder anar pagant el que deuen és positiva i negativa al mateix temps. Positiva perquè sempre són bones totes les ajudes rebudes en moments determinats i sobretot ara amb la situació que vivim amb aquesta crisi econòmica. I negatives perquè no només són les administracions locals que ho estan passant malament. Hi ha moltes famílies que no passen per un bon moment econòmic i no hi ha ningú que els ajudi de la mateixa manera que ho han fet amb els ajuntaments: no aconsegueixen obtenir finançament dels bancs, no aconsegueixen trobar feina…
Aquestes ajudes són bones a curt termini per a qualsevol empresa que tengui un deute pendent amb l’Administració local. Hi haurà empreses que la seva supervivència dependrà d’aquests pagaments (ja que només fan feina amb empreses públiques) i n’hi haurà d’altres que la seva supervivència no dependrà d’aquests pagaments. D’altra banda i indiscutiblement, això no fa més que afegir deute a l’Ajuntament. DEUTE que s’haurà de tornar i que farà que durant molts d’anys no es puguin gastar doblers en noves infraestructures o per atorgar ajuts, i que repercutiran sobretot sobre el ciutadà, que veurà com no pot gaudir de tots els serveis que voldria tenir gratuïtament.
– Les crítiques de l’oposició vers les teves polítiques han estat constants. les creus justificades? què opines que hagués fet el regidor de comptes de l’ajuntament si hagués estat del pp? Quina valoració fas de l’oposició de valls (psm-erc) vers les teves polítiques?
– Indiscutiblement no les trob gens justificades. Si es dedicassin a fer més feina per al poble aportant idees en lloc de criticar les polítiques dels altres, crec que tot aniria molt més bé. M’agradaria recordar-los que ells també cobren per estar aquí on estan. No trob gens lògic que s’abstenguessin a la votació favorable d’una davallada d’una taxa. Això em fa pensar que l’únic que està bé és el que facin ells.
Particularment crec que si el regidor de comptes de l’Ajuntament hagués estat del PP, encara seria molt pitjor que les mesures preses fins ara, ja que a més de la situació que s’hagués trobat en el municipi serverí, hauria de fer el que li diguessin del Govern balear.
Quant a la meva valoració sobre l’oposició d’en Valls, només tenc paraules bones per a ell, ja que totes les seves decisions van encaminades a beneficiar els ciutadans d’aquest municipi. Si una cosa és beneficiosa per al poble vota a favor, i si no ho és vota en contra. No passa el mateix amb el PP, que només critica la manera de fer feina de l’equip de govern.
-Jaume, què cobra un regidor per assistir a les sessions plenàries? Quina valoració fas que els regidors valls (psm-erc) i servera (pp) sempre vetlin per l’estalvi i la reducció de despeses i alhora sol·licitin més sessions? quin increment de despesa significaria fer una sessió plenària per mes com proposen ells?
-Els regidors de l’oposició cobren el sou per assistències a sessions plenàries i a les comissions informatives. Per cada comissió informativa cobren 28,50 euros amb un màxim anual de 350 euros, i per cada sessió 360.00 euors amb un màxim anual de 4.387,50 euros. És a dir, que si hi hagués una sessió plenària cada mes cobrarien uns 400 euros mensuals aproximadament (360 euros de la sessió i 28,50 euros de la comissió informativa). Això implica que els regidors de l’oposició tenen un cost per a l’Ajuntament d’uns 38.000 euros anuals, sempre que es facin un total de 12 sessions plenàries i 12 comissions informatives.
El que està clar és que als regidors de l’oposició els interessa que hi hagi una sessió mensual, perquè d’aquesta manera tenen garantit un sou mensual. Per tant, ho trob lògic que en vulguin una de mensual.
A causa de tots els canvis que s’estan realitzant a la nostra economia, fa que haguem de tenir més sessions plenàries d’aquelles que serien normals. Per tant, aquest regidors arriben al màxim establert. Quan tots aquest canvis siguin efectius, no crec que hi hagi tantes sessions. Això faria que només es fessin 6 sessions a l’any, cosa que suposaria un estalvi d’uns 19.000 euros anuals per aquest concepte. No puc entendre que vulguin una sessió mensual (els del PP) quan varen ésser ells els primers que ho canviaren a 2 mesos el darrer pic que estigueren governant. Supòs que depèn del punt de vista d’on es mira….
– Quina previsió econòmica fas dels propers anys al nostre municipi i a l’administració local?
La veritat és que és difícil saber si totes aquestes mesures d’estalvi que s’estan fent (retallades) i les apujades de taxes realitzades serviran per tornar l’equilibri econòmic del nostre municipi. Jo, particularment, pens que SÍ. Si aconseguim mantenir la despesa controlada (és a dir, no gastar més del que es pugui), aconseguirem sanejar les arques del nostre Ajuntament.
Seran anys difícils, durant els quals haurem de reinventar una altra manera de fer política sense gastar més doblers dels necessaris. Però crec que aquest és el camí a seguir.
– Creus que quan l’anterior govern serverí dugué a terme el bus urbà hagués pogut preveure la seva inviabilitat o bé tirar endavant el projecte fora pensar en l’herència del greuge?
Sincerament crec que se sabia que el bus urbà seria deficitari, però també crec que quan el varen posar en marxa també pensaven que no viuríem una situació de crisi econòmica com aquesta i que l’Ajuntament es podria fer càrrec d’aquest dèficit, i així oferir un altre servei més al nostre ciutadà. Estic més que convençut que si tots sabéssim el que ha de passar seguríem, segurament, uns altres camins. Creis que el tren de Capdepera fins a Manacor no serà deficitari? Però, no ens agradaria a tots disposar d’aquest servei? Segurament la resposta a aquestes preguntes siguin afirmatives. Però estic convençut que quan el Govern balear va decidir dur a terme aquest projecte era conscient que el podria mantenir.
Per tant, crec que la decisió del bus urbà, des del punt de vista d’oferir un SERVEI al serverí, fou correcta. Això no vol dir que a moments d’ara no ens haguem de replantejar la situació. Però el que sí està clar és que si volem mantenir aquest servei no ens queda més remei que seguir fent aquestpolítica de minimitzar el dèficit del servei.
– Què tens a dir de la suposada denúncia dels hotelers a l’ajuntament serverí?
Poca cosa tenc a dir. Entenc la seva postura i crec que aquesta denúncia entra dins la normalitat. Crec que jo faria exactament el mateix.
Ara bé, m’agradaria recordar-los que la taxa de fems no s’havia apujat des de l’any 2008 i la taxa del clavegueram des de l’any 1993 aproximadament (només es va actualitzar amb l’IPC l’any 2003). Això vol dir que durant tots aquest anys, el dèficit en aquests serveis l’ha assumit el nostre Ajuntament. No els ha repercutit durant cap any l’apujada que hem tengut en aquesta Administració local i n’han sortit beneficiats tots, pensant que la crisi ja hauria passat i acabat. Per tant, trob un poc injusta aquesta denúncia, perquè no són conscients de tot el que han guanyat aquests darrer anys.
A més, les seves al·legacions contra l’apujada de les taxes van destinades al procediment administratiu (a l’estudi de costs, a informes preceptius de secretaria…) i no a l’apujada en si. Amb això vull dir que mentre no ens toquin la butxaca que facin el que vulguin, però quan ens toquen la butxaca hem de cercar qualsevol camí per deixar de pagar. Torn al mateix d’abans: tot depèn del punt de vista d’on es vulgui veure.i per acabar, quina és la teva opinió que durant cinc legislatures cap govern serverí hagi variat les taxes ni en temps de bonança ni en temps de crisi?Crec que ha estat una deixadesa per part dels encarregats de fer-ho. Bé sigui perquè són mesures antipopulars o bé sigui perquè no feia falta fer-ho. El que està clar és que tots aquests canvis són a causa de la situació de crisi que patim ara. Això fa que qualsevol mesura que es prengui sigui dolenta per al ciutadà. Sobretot quan s’apugen taxes.
– Vols afegir res més?
La veritat és que sí. Són diverses les coses que vull dir.
Primer de tot, donar-te les gràcies per deixar-me explicar a tots els ciutadans d’aquest municipi la situació real que vivim dins el nostre poble.
Segon, fer saber al regidor de l’oposició del PP de Son Servera (Jaume Servera Esteva) que vaig organitzar la pista d’aventures del poliesportiu perquè el regidor d’Esports estava de vacances (que té tot el dret del món) i va delegar sobre mi (Jaume Servera Lliteras) aquesta tasca. Si dins el teu equip de regidors (PP) no ets capaç de delegar qualsevol tasca pel motiu que sigui convendria que t’ho fessis mirar, perquè tens un problema molt gros. A més, en una entrevista que va realitzar per a la Televisió Serverina, va dir que hem llevat el fons de solidaritat de 90.000 euros a 1.000 euros però que nosaltres ens hem garantit cobrar els nostres sous. Perdona Jaume, la quantitat és vera que l’hem baixada a 1.000 euros, però no de 90.000 sinó de 40.000 euros. Tampoc no veig que venguis a l’Ajuntament de forma gratuïta; crec que a final de mes també cobres el teu sou per assistències a sessions plenàries. I ja que ets tan solidari, fas la teva feina de gerent de l’112 gratuïtament?
Tercer, deixar clar que JO (JAUME SERVERA LLITERAS) NO he agafat el bar del camp de futbol del Son Servera. Ni m’ho he plantejat ni vull i no podria pel fet d’estar dins l’equip de govern. Per tant, m’agradaria que poguessin demostrar de qualsevol manera que jo he agafat el bar del camp de futbol. És molt fàcil dir mentides, però m’agradaria que els que ho han dit que ho demostrassin. Si no ho poden demostrar que s’atenguin a les conseqüències dels seus fets.Ja per acabar, agrair-vos una altra vegada l’oportunitat de fer aquesta entrevista. Gràcies.
CM7
Deixa un comentari