“ESQUERRA-PSM la coalició que es presentà a les darreres eleccions municipals ha desaparegut. Hi ha Esquerra i PSM. I per què? Per desavinences entre els dos partits”
– Després de les reunions amb tots els comerciants de la zona, quines novetats es presenten quant al comerç del nostre municipi?
Hi ha diverses novetats; la primera és l’aprovació definitiva de l’Ordenança d’ocupació de vies públiques i activitats al carrer, i també estam fent molta de feina amb el tema del mercat, ja que ens interessa molt dur a terme una sèrie de canvis al mercat de Cala Millor per millorar-ne, d’una banda, l’assistència de mercaders perquè no ens quedi un mercat tan buit a l’hivern i, de l’altra, per millorar també l’aspecte de segons quines paradetes.
També feim feina en la nova Oficina de Comerç i Mercats de l’Ajuntament, en les obres a la plaça des Mercat, el mercat medieval de Cala Millor i el pla ‘Inicia i Innova’.
– Quina línia seguireu per aconseguir aquesta millora en les paradetes del mercat de Cala Millor?
Afegirem llocs de producte artesanal que no entrin tant en competència amb els locals comercials de Cala Millor. Cercarem l’alternativa i no el que ja hi ha. Un canvi molt important al mercat de Cala Millor és que passarà a fer-se els dilluns dematí. Des de l’Equip de Govern ens interessa dur endavant aquest canvi per intentar expandir la influència d’aquest mercat a altres municipis, així com generar que els dematins els turistes abandonin un poc la platja i vagin a passejar pel poble.
– Fora sortir del concepte de mercat, teniu pensat potenciar també els negocis del municipi?
Clar que sí; jo crec que tot el que estam fent ara és bàsicament ordenar-ho tot plegat, perquè fins ara també és vera que no hi havia hagut molt d’ordre en determinats aspectes referents a l’ocupació de via publica. A partir d’aquí pensam que si ho ordenam tot com cal a la llarga n’obtindrem el benefici que tots volem, sobretot un benefici visual i de comoditat per al turista a l’hora de passejar per la nostra zona. També hem posat en marxa l’Oficina de Comerç i Mercats, des d’on es gestionaran totes les demandes referents a aquestes dues carteres. Està ubicada a l’antic local de l’oficina d’informació turística de Son Servera i restarà oberta a partir de dia 2 d’abril.A més, comptarà amb despatxos per a emprenedors, per a gent del nostre municipi que prèvia presentació d’un projecte podrà utilitzar aquest espai per dur a terme la seva activitat. I finalment també hem posat en marxa el pla ‘INICIA i INNOVA’.
– Què ens pots contar d’aquest pla?
Són dos plans que hem creat conjuntament amb els ajuntaments d’Artà i de Sant Llorenç per tal que, per mitjà del pla INICIA, tots els emprenedors que vulguin obrir un comerç o que vulguin començar una activitat econòmica puguin rebre assessorament professional per mitjà d’assessors que durant tot un any i de manera totalment altruista els assessoraran i estudiaran la viabilitat de l’empresa, a fi que si un empresari els presenta el seu projecte aquests assessors professionals i de prestigi en el seu gremi els ajudaran a tirar endavant la seva empresa.
D’altra banda, el pla INNOVA està adreçat a comerços ja consolidats però que vulguin innovar-los, ja sigui perquè han quedat estancats o simplement per començar a fer feina amb una nova línia de treball. Igualment els assessors estudiaran la seva viabilitat i els ajudaran a emprendre un o altre camí. Pens que són dos plans molt efectius i que cal que aprofitin els nostres empresaris, comerciants i emprenedors per millorar els seus recursos.
– I de moment, quina acceptació tenen?
Bé, fins ara comptam amb cinc persones interessades; el que passa és que encara no n’hem fet la publicitat necessària i a més hem hagut de preparar la infraestructura adient, que no és res més que tenir la persona indicada per gestionar aquests plans i un espai adequat per dur-lo a terme. Però amb l’obertura de la nova oficina de comerç i mercats ja ho podrem gestionar molt millor i fer-ne més publicitat. Amb tot, a la nova oficina hi continuarà havent mapes i publicitat turística del nostre municipi perquè és evident que comerç, mercats i turisme van i han d’anar agafats de la mà.
– Això vol dir que l’Ajuntament tornarà a llogar aquell local per convertir-lo en la nova oficina de comerç?
Efectivament. En aquesta oficina, com he dit abans, tots els comerciant podran rebre una atenció més directa i personalitzada, a banda d’informar-los dels plans anteriors i tramitar-los, a més de recollir i gestionar les seves queixes, dubtes, suggeriments… L’actual zeladora de mercats n’estarà al capdavant. Conjuntament amb la nova oficina també es posarà en marxa la Unitat de Medi Ambient i Comerç, és a dir, que si fins ara teníem la Unitat de Medi Ambient (UMA) dependent de la Policia Local de Son Servera, ara aquesta nova unitat passarà a dir-se UMAC (Unitat de Medi Ambient i Comerç), amb la tasca de vetlar el compliment de les ordenances que entrin en vigor, i també s’especialitzarà en tot allò que afecti les àrees de comerç i mercats per controlar els mercats, l’ocupació de via pública i les activitats al carrer.
Aquesta Unitat vetlarà també per la seguretat de les persones que visitin el mercat, ho dic atesos els darrers successos de robatoris de carteres i altres incidències?
Exacte, passejaran d’incògnit pels mercats i efectivament hi haurà més vigilància. Això no vol dir que la resta de policies no segueixin fent la mateixa tasca, però aquesta unitat en concret sí que estarà més especialitzada amb el control ordinari d’un mercat. De fet, el que volem aconseguir també és que el comerciant tengui un accés fàcil i sobretot que hi hagi bona sintonia entre aquesta nova unitat de policies i els comerciants.
– Quins altres serveis podrà oferir la nova oficina de comerç als nostres empresaris i emprenedors?
Hi haurà dos despatxos amb connexió wi-fi per als emprenedors; és a dir, per a la gent que encara no tengui un espai o que no pugi pagar-se encara un lloguer que, prèvia sol·licitud i presentació del seu projecte, podrà exercir la seva activitat des de l’oficina, ja sigui per mantenir reunions, intercanviar idees amb altres emprenedors, per fer consultes a la xarxa… El nostre objectiu sempre serà el d’apropar l’Administració a la ciutadania, en aquest cas per fer-hi qualsevol gestió relacionada amb comerç o mercats.
– Vendrà a ser com el funcionament d’una biblioteca o d’un centre jove, però per a emprenedors i comerciants…
Sí, seria quelcom semblant. Qualsevol persona interessada podrà venir i després de sol·licitar-ho ja se li donarà uns horaris perquè pugi emprar aquestes instal·lacions per al desenvolupament comercial de la seva activitat. Des de l’Ajuntament volem donar totes les facilitats als emprenedors per impulsar els seus projectes.
– Quant al mercat de Son Servera, quins objectius voleu assolir?
Amb el mercat de Son Servera passa que la disposició dels carrers és molt especial. El més important del mercat és que enllaça la plaça amb la plaça des Mercat. Però cal afegir, i es tracta d’una notícia molt important, que ja hem començat una sèrie de reformes a la plaça des Mercat, com ara la instal·lació de bancs i en endavant també volem reformar els banys, adaptar-los a persones amb minusvalidesa, i a poc a poc anar canviant el sostre per retirar-ne la uralita i col·locar-hi teules. Pot quedar molt bé, però a ningú no se li escapa que aquestes coses es fan amb doblers, i ara per ara, com tothom sap, els doblers no abunden!
Tornant a l’itinerari del mercat, és fonamental, com deia abans, enllaçar el centre amb la plaça des Mercat. Així que hi ha diverses possibilitats: una és allargar el mercat fins a l’avinguda de la Constitució perquè així els locals que hi ha en aquella zona se’n puguin beneficiar; però el més important per mi passa per fer el mercat anual, així les possibilitats de fer l’itinerari des del centre fins a la plaça i allargar el mercat fins a l’avinguda Constitució serà més factible. Encara és un projecte a llarg termini, però ja hi faig feina perquè crec amb la possibilitat de fer un mercat anual, és a dir, que no sigui un mercat de temporada on la gent passegi i trobi molts llocs buits.
Ha de ser un mercat en què l’assistència sigui efectiva, ja sigui per mitjà de penar els mercaders que fallin o, en tot cas, fer un mercat de temporada i dur gent que es comprometi a assistir-hi tot l’any. Ara estam fen feina en això i cercam mercaders que vulguin fer feina tot l’any al nostre mercat.
D’altra banda, hem mantingut diverses reunions amb els comerciants de Son Servera, inclosos els bars, i han estat reunions molt positives de les quals estic molt content perquè veig que la gent és molt receptiva i té ganes de fer coses. A més, sorgeixen problemes i idees que sense aquestes reunions potser no te n’adonaries, com ara possibles incidències que podrien causar fer uns canvis o altres en el mercat. Així que a partir d’aquí la nostra intenció és la de continuar fent aquestes reunions i mirar d’arribar a acords puntuals.
La nostra intenció és la de continuar fent aquestes reunions amb els comerciants i mirar d’arribar a acords puntuals que beneficiïn la gent del poble. Procurarem fer una reunió cada dos mesos.
– Quines propostes has recollit per part dels comerciants en aquestes reunions?
Hi ha opinions molt diverses i és que hem de pensar una cosa: tothom té els comerços a diferents llocs del poble i per tant és evident que els canvis els afecten de maneres diferents. El que he pogut sondejar en aquestes reunions també és que els comerços volen, en la seva gran majoria, tenir el mercat a devora dels seus negocis i que volen mercat tots els divendres de l’any.
– Això donaria sentit a la teva idea respecte del mercat de Son Servera, no?
En principi sí, però abans hem de mirar de dur endavant un projecte de mercat que sigui possible, factible. El principal problema que tenim a l’hora de fer un mercat anual és que a l’hivern no hi ha gent i molts dels mercaders no volen venir, entre ells els mercaders senegalesos, per exemple, que a l’hivern se’n van al seu país i no per un mes sinó durant quatre o cinc mesos. Això es un problema perquè el mercat queda molt buit; clar, una mica pel clima que requereix tot mercat, és a dir, que hi hagi moviment.
Per solucionar aquest problema intentam cercar nous mercaders i, de fet, n’estam trobant. Si estau acostumats a voltar-hi trobareu bastants paradetes noves, mercaders que volen venir tot l’any i consenten, potser, un mes no fer tants de doblers. També venen un tipus de gènere que ens interessa, diferenciat del que ja tenim per costum. El problema també és la repetició de paradetes, perquè n’hi ha més de deu que es dediquen al mateix, i per això n’estam cercant de noves.
A part d’això, a partir de la modificació de l’ordenança d’activitats al carrer també es podran fer activitats dins el mercat. Hem ampliat el radi d’acció de la gent que pot fer espectacles i que ja poden integrar-se dins el mercat.
Amb tot, el que intentam des de la Regidora de Comerç és que els mercats de Cala Millor i de Son Servera siguin una experiència més atractiva per al turista i per a la gent d’aquí. Ara mateix la nostra ordenança d’activitats al carrer recull músics, pintors, escultors, mims i malabaristes, amb la qual cosa hi ha un ventall prou ampli d’activitats per dinamitzar els mercats. En certa manera es tracta de recuperar un poc l’esperit d’aquell clàssic mercat medieval de vendre producte però també de festivitat, no tan encaminat a la venda pura i dura, sinó també a l’oci. Venda de producte i festivitat, una cosa no tan encaminada a la venda pura i dura, sinó també a una experiència per al visitant. Hem de generar interès per venir a Son Servera.
– Hi ha intercanvi de doblers entre els artistes de carrer i l’Ajuntament per assistir als mercats o només guanyen del que els pugin donar els assistents?
No, l’Ajuntament no paga. Donam facilitats però no paga. També cal dir que la participació en el mercat passa per un filtre. Primer de tot s’han de presentar una sèrie de requisits que s’especifiquen clarament en l’ordenança i la Regidoria, per mitjà de la Junta de Govern, decidim si aquella sol·licitud és apta o no. És a dir, un espectacle que no sigui adequat o no tengui la suficient qualitat no hi pot entrar. Així que la qualitat també serà una novetat en el mercat respecte d’altres anys, i tampoc no acceptarem paradetes que no tenguin un mínim de qualitat. Vols un lloc al mercat de Son Servera? Idò curra-te’l! Mirarem el tipus de producte, com està muntada la paradeta… És a dir, si un té una paradeta atractiva i amb producte interessant, i hi posa feina i interès, farem tot el possible perquè tengui un bon lloc. Que duràs per contra una paradeta com moltes i que no t’has currat gens… em sap greu però fins i tot hi haurà la possibilitat que et quedis sens lloc perquè passaran davant els mercaders que duguin gènere més interessant. Hem d’entrar en la dinàmica de cercar la qualitat i no tant la quantitat.
Hem de pensar que a Cala Millor tenim una ocupació d’un cent per cent durant els mesos d’estiu i que, per tant, la gent ja hi és. Idò el que hem de fer, sota el meu punt de vista, són dues coses: primerament, que la gent vulgui tornar al mercat i, segonament, intentar cercar el turisme d’interior. A mi aquest tipus de turisme d’illa endins m’interessa moltíssim: gent que no sap on ha d’anar a passar el cap de setmana, gent de Palma, Manacor, es Port… que pensin a venir a Cala Millor a passar el dia perquè hi ha un mercat meravellós, actuacions al carrer, a Son Servera hi ha llocs com l’Església Nova, una molt bona oferta gastronòmica… Hauríem d’aconseguir que visitants d’arreu de l’illa venguessin a passar un cap de setmana a Cala Millor. Per tant, anem a intentar ampliar el tipus de visitants que tenim i ja que hi ha gent per venir, Idò paga la pena fer-ho. Per dur endavant totes aquestes idees ja estam fent feina conjunta amb Artà, Sant Llorenç i Capdepera. A més, també mantenc reunions periòdiques amb na Marga Vives, com a regidora de Turisme, a fi d’arribar a acords en diferents projectes. El pla ‘Inici, Innova’ és una prova d’aquesta feina duita a terme conjuntament amb els altres ajuntaments i amb diferents regidories. La intenció de tot plegat és generar interès més enllà de Son Servera i no pensar tant amb Alemanya i Anglaterra, sinó pensar també i molt amb la gent d’aquí. Són bons de dur fins aquí, els podem fidelitzar i no has de dependre dels touroperadors, només han d’agafar el cotxe… anem a donar-los un motiu perquè venguin!
FIRA MEDIEVAL A CALA MILLOR
Estam preparant una fira medieval a Cala Millor que es durà a terme els dies 26 i 27 de juliol. Farem el possible perquè els productes no entrin en competència directa amb els comerços de la zona costanera. Promet ser una fira especial i l’entorn serà espectacular. El que pretenem amb aquesta fira és generar un ressò que tengui el suficient atractiu per dur gent de fora poble. Està clar que durant el juliol estam al 100 % d’ocupació hotelera. Però també ens interessa que vengui gent d’altres municipis. El recorregut de la fira seria des de la plaça Eureka fins al davant del restaurant Mástil, i a la platja del passeig es farien tornejos de fusta medieval, també espectacles de foc…
– Quina inversió ha fet l’Ajuntament per contractar aquest fira a Cala Millor?
Zero. Senzillament és una empresa que organitza aquesta fira i és la mateixa empresa qui l’ofereix a l’Ajuntament. Evidentment nosaltres posam les nostres condicions i ells guanyaran amb les vendes.
També puc avançar que a l’octubre farem una altra fira per al final de temporada que consistirà en un mercat pirata al port de Cala Bona. Es tracta d’una fira ambientada en el món dels pirates. En les trobades amb els comerciants de Cala Bona, Cala Millor i Son Servera he copsat que tant uns com altres es queixen que no organitzem suficients activitats a la seva zona, així que amb aquestes actuacions el que volem és que cada lloc tengui la seva fira. Què té Cala Bona? Un entorn fantàstic de tot el port, idò anem a fer alguna cosa interessant i adient en aquest port!
El que volem amb aquestes actuacions i amb la nova normativa d’utilització d’espais públics és aconseguir una ambientació de qualitat de la nostra zona i una actitud exemplar de cap als turistes. I clar, les reunions amb els comerciants estan motivades per mirar d’aconseguir un Cala Millor que estigui ambientat tot l’estiu, és importantíssim.
– Aquesta –diguéssim- reconversió de la nostra zona costanera, la veus factible?
Sí, jo crec que és possible. A més, una cosa que m’estic trobant i n’estic molt content és que hi ha molta bona predisposició per part de tothom. La crisi econòmica el que està generant és que la gent es mobilitzi. La crisi és molt negativa, però també ens duu coses positives i és que tornam a fer feina en comú. Tenim ara mateix una quantitat de contactes en marxa, entre associacions, comerciants particulars, venedors de mercats, artistes que fan activitats al carrer… que no donam a bastament i això és molt positiu.
Hi ha voluntat de guanyar doblers perquè la gent ho està passant malament, però a la vegada es comença a entendre que o bé ens ajuntam o no guanyarem mai. I aquest principi és primordial per sortir-ne. Jo ho dic sempre a tots el comerciants: associau-vos! A Cala Millor hi ha dues associacions de comerciants, però a Son Servera també n’hauria de sorgir una. L’associacionisme es un força cabdal per fer-nos forts i començar a tirar endavant, defensant els interessos de tothom.
– Per altra banda, des de la Regidoria de Comerç heu pensant dur a terme alguna actuació per revitalitzar els bars i restaurants de Son Servera durant els vespres? Ja que segons ens expliques el teu parer és el de moure i organitzar activitats al voltant dels comerços.
Idò puc anunciar una altra novetat: una mostra gastronòmica a Son Servera. És una idea que ens va donar un jove de Son Servera i que ens va semblar molt interessant. A les reunions que hem fet amb els bars hem estudiat la idea de fer un vespre on hi hagi un concurs de tapes, on cada bar i restaurant apostarà per la seva tapa. Hi haurà tastavins, sorteig de premis… Ara falta el més difícil, posar-nos d’acord!
Això en principi ho teníem pensat per a finals d’abril, però encara estam en converses i esperem en les properes reunions poder concretar-ho més.
També sabem que pot ser se celebri un congrés nacional d’un partit polític en les dates que volem fer la mostra, amb la visita del seu líder al nostre poble, i la idea és que sigui el mateix dia que facem la mostra perquè així els bars de Son Servera que participin es beneficiaran de tots els assistents al congrés, i així tots contents!
– Actualment, com està la coalició ESQUERRA-PSM Son Servera després de les sabudes controvèrsies de la teva entrada a l’Equip de Govern?
Bé, aquesta coalició que es presentà a les darreres eleccions municipals ha desaparegut. No hi ha ESQUERRA-PSM, hi ha Esquerra i PSM. I per què? Per desavinences entre els dos partits. A l’hora d’entrar a l’Equip de Govern el PSM considerava que no havíem d’entrar-hi, en canvi de d’Esquerra consideràvem que sí. Així que quan vaig entrar a formar part del govern el PSM es mostrà en desacord mentre que des d’Esquerra pensàvem que si desestimàvem la possibilitat de governar no seria una actitud responsable de cap als nostres votants.
Això no implica en cap cas que existeixi mala relació entre ambdós partits; al contrari, afortunadament la nostra relació segueix essent molt cordial i tot correspon a voluntats personals. Esquerra va decidir apostar per governar en un moment en què consideram que fa falta, en un moment on realment és difícil fer-ho, molt difícil. Estic personalment molt orgullós de fer feina per al nostre poble, precisament i especialment en aquests moments.
– Vols afegir res més?
Només que estic encantat i molt agraït que m’hagueu entrevistat, gràcies, i sobretot animar la gent que no perdi el contacte amb l’Ajuntament, que demani, que s’informi, que vengui a veure’ns, és a vegades l’única manera de millorar les coses!
Manel I. Serrano Servera
CM7