“Deixem de culpar i responsabilitzar els altres de la nostra felicitat/ infelicitat. Comencem pel nostre interior. No hi ha persones bones ni dolentes: ens sentim estimats i estimam o espantats i frustrats, així actuam”
-Què és una coach i quina n’és la teva especialitat?
El Coaching s’ha d’entendre com un procés d’aprenentatge. No és cap teràpia ni tracta cap malaltia. Un cerca en un coach un professional de suport, de motivació i acompanyament en el procés que requereix. Es pot enfocar des de l’àmbit empresarial, personal, educatiu, esportiu, artístic…, perquè no deixa de ser un treball d’equip entre el coach i el client.
De vegades volem aconseguir un objectiu però no sabem com enfocar-ho o dubtam de les nostres capacitats pensant que no hi arribarem o que “això no és per mi”. Aquesta és la primera tasca: descobrir les capacitats i potenciar-les, aprendre i resoldre. Se centra en un punt de partida que és aquí i ara – el present- i en una meta pròxima. El coach ha d’ acompanyar el coachee amb un pla d’acció perquè pugui arribar al seu objectiu amb èxit. Sigui quin sigui : aprimar-se, acabar uns estudis, millorar les relacions, orientar la seva vida, la feina, etc.
Coaching de vida perquè va enfocat a la persona activa, vital; a aquella qui vol superar-se o millorar el seu rumb. Des delPositivisme perquè entenc que un pot aprendre a viure millor: a relacionar-se, a valorar-se, a orientar el seu interior “lliurement” sense estar tan pendent de “falsos herois ni falsos líders ni en idees poc flexibles”. Crec en el poder de l’amor generós i crec en el “jo puc si vull” i en el “jo elegesc” més que no en el “m’ha tocat viure”. Crec en les persones actives que “fan” més que en “ les que veuen fer” i viuen la vida com un REPTE que ens ensenya dia a dia. Crec en el poder del sentit de l’humor i una rialla, un somriure. Per a això, un ha de tenir-ne ganes i ha de sorgir natural. Idò per estar de bon humor un s’ha de sentir tranquil i equilibrat interiorment. Som-hi!
-Quina diferència hi ha entre una coach i una psicòloga?
Entre ambdues hi ha molt a veure. De fet, ens dedicam al benestar personal. En el cas del coaching no hi ha aprofundiment en el passat ni en traumes ni fracassos, sinó que ens iniciam en el present i ens enfocam en el futur. El coach ajuda a aconseguir reptes i metes a partir del que desitja el coachee. No hi ha judicis ni valoracions per part del coach, simplement descobrim estratègies junts.
-Quina és la teva manera de fer feina?
A partir dels coneixements en PNL, Coaching I. Emocional, Positivisme… el que faig és aplicar aquests recursos i usar les eines necessàries en cada cas: casos personals i empresarials que necessiten millora, lideratge…
De moment, els meus serveis són a domicili o bé en els organismes que em sol·liciten. Realitzam tallers grupals de 5 o 6 persones amb una mateixa qüestió; i/o sessions individuals (amb absoluta discreció).
L’única condició prèvia per seguir un procés de coaching és la voluntat de voler canviar, millorar, ésser flexible i obert per aprendre.
-Ens podries explicar de què han tractat les conferències que has impartit al CIJ i la darrera sobre la sexualitat al Centre Cívic de Cala Millor. Com ha respost el públic assistent?
El cicle de conferències es va oferir des del CIJ a Son Servera i a Cala Millor amb el propòsit de donar a conèixer el Coaching , la PNL i la Intel·ligència Emocional en relació a la superació personal.
La resposta del públic ha estat molt satisfactòria. Els assistents han pogut aprendre estratègies i aportar les seves inquietuds, emocions i pensaments. S’han resolt casos personals i la demanda de més xerrades fa pensar que és útil.
Les conferències foren: “Com puc ser feliç” i “Relacions pares i fills”. Dissabte 4 de maig hi haurà un taller grupal: “Dissenya el teu cos ideal”; i a final de mes “Higiene emocional/mental i corporal”.
– Després d’haver assistit a una de les teves xerrades, què pot fer algú interessat a aprofundir més en els seus dubtes, temors…?
Deixem de culpar i responsabilitzar els altres de la nostra felicitat/ infelicitat. Comencem pel nostre interior. No hi ha persones bones ni dolentes: ens sentim estimats i estimam o espantats i frustrats, així actuam. Jo en dic ‘HIGIENE EMOCIONAL’.Usem la intel·ligència per viure en benefici nostre sempre: HIGIENE MENTAL. I visquem amb entusiasme i amb una mica d’espira, no cal fer-ne una tragèdia de tot plegat. Gaudim de viure: HIGIENE CORPORAL.
Tots volem viure el millor possible, ja està clar. Però, com fer-ho? De vegades ens embullam i no ens surt bé perquè no usam les estratègies adients, ens desil·lusionam o vivim de manera errònia fent “allò que s’espera de mi en lloc de viure com jo decidesc.” Aquí, la insatisfacció és total. No queda altre remei que desar-ho si volem viure a la nostra manera.
Sent, pensa i actua coherentment!
Qui desitjam millora, alguna cosa hem de fer. Si seguim fent el mateix seguirem amb els mateixos resultats, així és que primerament haurem de saber quin és l’ OBJECTIU, després marcar un bon pla d’acció per dur-lo a terme (tenint en compte possibles obstacles o dificultats), mantenir la motivació i començar, ACCIÓ!
-Així com està organitzada la societat -cada vegada més orfe de valors, fomentada en l’individualisme i la malsana competició- i així com van les coses ara, un bon coachment pot ser providencial?
Dir que TOTA la societat està manca de valors ho trob una mica arriscat. Son Servera sembla un poble solidari i actiu, compromès i generós. De fet, són moltes les persones que de manera altruista serveixen a necessitats i no és d’ara. També veim lluita social i revolta pública quan escau. Sí que ens hem d’implicar més, i sobretot implicar el jovent. Però crec més en els exemples que no en les paraules soles. No oblidem que els educadors som els adults, i en les nostres accions/actitud ells projecten el seu futur. Accions positives= REACCIONS POSITIVES. Aprendre constantment, REEDUCAR-SE per ensenyar crec que és bàsic avui. I sobretot relaxar-se. No cal pretendre estar tot el dia pendent de models de perfecció, però tampoc de deixadesa. Siguem flexibles i cerquem punts d’encontre, tot és més fàcil i harmoniós, sobretot més beneficiós.
-Quins són els teu projectes imminents?
Estic en un bon moment personal de molta creativitat i posant en ordre molts de projectes començats, així és que estic ben entretenguda. Estic pendent d’editorial per a tres publicacions relacionades amb la millora de vida, el món del creixement i la superació personal; realitz conferències/xerrades i esper en breu establir la meva consultoria al municipi. Altres projectes són L’escola per a pares i els tallers grupals de coaching personal. També seguesc en la meva tasca docent, en l’ensenyament secundari i com a filòloga. I amb tot això i algunes accions de voluntariat encara tenc temps per aprendre, que és la meva passió.
-Com veus el teu municipi des del punt de vista coach?
Me sent afortunada de viure aquí i en aquests moments de “crisi” és fàcil turmentar-se amb el bombardeig de notícies fatals i cruels que esdevenen. Però cal esforçar-s’hi una mica. Basta amb obrir els ulls i veure el privilegi d’on ens trobam. Ara bé, és cert que alguns aspectes són millorables, i tant. Crec en un objectiu comú de millora entre tots i a la una, en benefici de tots. Però és l’actitud el primer que ha de renovar-se. No podem deixar-ho tot en mans dels polítics, cadascú maneja la seva voluntat. Amb això vull dir que no ens hauria de saber tan de greu ajudar, agrair, fer, col·laborar…, simplement viure en societat de manera cívica i no anar tant per lliure. Al cap i la fi compartim el municipi.
Tots som una gran família si ens “sentim serverins”.
-Vols afegir res més?
Voldria donar un consell: Ésser flexible, de ment oberta i voler aprendre, renovar-se, canviar a millor ens dóna molta satisfacció. Tots tenim maldecaps i preocupacions, però encara hi som a temps.
Just has de tenir clar com vols viure, què pretens amb el teu temps i valorar QUI ETS més que no el que tens.
Salut i relax! MARIA BEL PRIETO NEBOT COACH DE VIDA.