“Aquests tallers s’han impartit entre alumnes de 2n, 3r i 4t d’ESO, de FPB i de mòduls voluntaris de l’IES Puig de sa Font. En total hi han participat gairebé 400 alumnes”
Durant els mesos de setembre i octubre es va dur a terme el programa IRENE que contenia tot un seguit de jornades i tallers de prevenció de la violència sexual en joves i adolescents.
Arran d’això, la Regidoria de Serveis Socials i Educació, encapçalada per Dori Moreno, i a causa de l’èxit del programa i de la peticions rebudes, ha organitzat durant els mesos de novembre i desembre una sèrie de tallers sobre prevenció i informació de la violència sexual. Aquests tallers s’han impartit entre alumnes de 2n, 3r i 4t d’ESO, de FPB i de mòduls voluntaris de l’IES Puig de sa Font. En total hi han participat gairebé 400 alumnes, distribuïts en diferents grups, ja que els continguts han estat adaptats a l’edat dels participants.
Els continguts principals sobre els quals s’ha treballat han estat els següents:
– concepte de violència, tipus i mites;
– formes de violència sexual: agressió, abús, assetjament, explotació sexual, ciber assetjament, grooming, sexting…;
– conseqüències, com prevenir i com actuar davant d’una agressió.
La metodologia que s’ha duit a terme ha estat activa i participativa, de manera que s’ha intentat generar la participació i reflexió dels assistents, sensibilitzant-los sobre el problema de la violència sexual i afavorint l’aparició de canvis emocionals i de comportament, per tal d’oferir així als joves estratègies per reconèixer un possible cas de violència de gènere des del començament.
El resultats obtinguts i la valoració dels participants ha estat molt positiva. De fet, s’ha sol·licitat per a futures accions que es tenguin en compte la salut i afectivitat sexual humana, i les relacions de parelles saludables enfront de relacions de parelles tòxiques que puguin derivar en relacions violentes i desiguals.