
“Carmona ha afirmat que si no es modifica la Llei, les condicions dels treballadors i les treballadores de les plantilles de policies locals de Balears seguiran deteriorant-se en el seu conjunt, i molt especialment entre els interins (26 % del conjunt de les plantilles) la qual cosa situa Balears a la cua de totes les comunitats autònomes en precarietat laboral entre les plantilles de policia local.”
Aquest matí els caps de llista de Guanyem a Palma i al Parlament, Maribel Alcázar i Manel Carmona, s’han reunit amb representants de la Plataforma per l’estabilitat de la policia local i amb l’Associació de policies locals interins de Balears.
Carmona s’ha compromès a modificar, amb la participació dels col·lectius implicats, la Llei de Coordinació així com el reglament que la desenvolupa, aprovats pel govern aquesta setmana amb nocturnitat i traïdoria, ja en precampanya electoral.
Carmona ha afirmat que si no es modifica la Llei, les condicions dels treballadors i les treballadores de les plantilles de policies locals de Balears seguiran deteriorant-se en el seu conjunt, i molt especialment entre els interins que ja arriben al 26 % del conjunt de les plantilles, és a dir, 600 efectius, la qual cosa situa Balears a la cua de totes les comunitats autònomes en precarietat laboral entre les plantilles de policia local.
Carmona ha lamentat profundament que s’estiguin conculcant drets tan bàsics com a igual treball igual salari, que han portat als interins a plantejar diverses denúncies davant els tribunals.
En aquest sentit, el cap de llista a la presidència de Guanyem s’ha compromès a revisar la Llei de Coordinació en tots els aspectes per corregir i regularitzar el sense sentit que suposa aquest alt percentatge d’interinitat, al costat de tots els problemes que comporta especialment per una professió tan sensible en la qual és fonamental garantir tots els drets al treballador perquè puguin desenvolupar la seva activitat professional amb les màximes garanties i independència.
S’està donant la paradoxa que aquests policies en interinatge han d’acudir a citacions judicials freqüentment quan han estat cessats de la seva activitat, en molts casos, alguns d’ells porten fins a 10 i 12 anys en situació d’interinitat sense poder accedir a formació contínua i especialització, ni a promoció interna. Molts d’ells són contractats en ocasions només per tres mesos, d’altres per 6 mesos, alguns per períodes de 9 mesos i d’altres tot un any.
Des de la racionalitat de la gestió dels recursos públics és molt difícil entendre la manca de regularització d’aquest col·lectiu, més quan les necessitats de seguretat dels municipis coincideixen pràcticament amb el nombre de contractacions d’aquesta borsa d’interins.
Des de Guanyem sostenen que el fet de mantenir en les plantilles de policies locals a interins en aquestes condicions de precarietat afecta els drets de la ciutadania en la mesura que aquests agents es troben en moltíssimes ocasions condicionats per ordres arbitràries que puguin rebre havent d’optar entre la negativa a complir-les i la pèrdua del seu lloc de treball. Per ser agents de l’autoritat amb capacitat sancionadora és molt important la seva condició de funcionaris de carrera per poder exigir-los el respecte als drets fonamentals de la ciutadania.