La sessió plenària del passat dia 24 d’octubre va aprovar el conveni expropiatori per adquirir la zona verda del talaiot de s’Illot. L’Ajuntament de Sant Llorenç haurà de pagar als propietaris un total de tres milions d’euros, per obligació legal, per a poder adquirir la zona verda. El pagament ho haurà d´abonar en un període de cinc anys.
Segons les actuals normes subsidiàries del nucli poblacional, es califiquen els terrenys del talaiot, de 8.510 m2, com una zona verda pública que s’havia d’adquirir per expropiació. Segons l’article 12 de la Llei del Sol de 1976, s’estableix la necessitat de contar amb cinc metres quadrats d’espai públic per cada habitant.
En el mes de novembre de 2009, la propietat va advertir de l’inici de l’expedient de preu just de la zona verda. Per aquest motiu l’Ajuntament va encarregar la taxació dels terrenys, que va ser fixada en un total de 4.794.725 euros.
Segons explica el batle, Mateu Puigròs, “l’equip de govern va negociar aquest conveni en el que es va acordar pagar aquests tres milions en cinc anys i sense interessos, lo qual suposa un estalvi directe de 1.794.725 euros i un estalvi indirecte d’un milió d’interessos”. A més, es preveu la possibilitat de que el Consistori pugui permutar un dels tres milions per un solar municipal.
El PP, en l’oposició, va votar en contra del punt. Per altra banda, el regidor Antoni Aguilar va votar a favor, proposant sol·licitar una subvenció per a poder fer millores en el poblat talaiòtic tant al Consell Insular com al Govern Balear i Estatal. La proposta va ser aprovada per unanimitat.
El poblat talaiòtic de s’Illot és un dels jaciments més importants de la cultura talaiòtica i posttalaiòtica (850-123AC), tant per la seva varietat monumental com per la complexa i dilatada evolució històrica. Està format per diferents conjunts en els quals es localitzen edificis comunals, al voltant dels quals es varen construir les cases a on vivia la comunitat. Conserva un extens tram de muralla que originàriament envoltava la totalitat del poblat.
M.M.