Les tres companyies que havien d’actuar al Teatre Mar i Terra en el marc del certamen Balears Ofereix Teatre i Literatura es posaran damunt l’escenari el proper mes de setembre
L’apagada de llum que dissabte es visqué a Palma i que va mantenir sense llum i fins ben entrada la nit el barri palmesà de Santa Catalina va afectar de ple les semifinals del concurs Bòtil (Balears Ofereix Teatre i Literatura). Estava previst que dissabte pujassin sobre els dos escenaris habilitats al Teatre Mar i Terra les companyies Teatre de Vellut amb Domènech i Domènech; La Fillola amb Petites Magnituds i La Fornal amb L’Amor de les tres taronges.
Però la pana elèctrica ho impedí i des de l’organització, d’acord amb les companyies afectades i amb el jurat que otorga premi, es decidí posposar la segona part de les Semifinals, que se celebraran durant el proper mes de setembre.
Amb tot, però, cal no oblidar que la primera part de les semifinals del certamen va tenir lloc divendres sense cap tipus d’incidència. La companyia La Impaciència va fer pujar sobre l’escenari L’etern mecanoscrit, tota una revisió del Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo. La companyia Teatre Nu va arribar des de Catalunya per representar Imitació del Foc, un espectacle forjat sobre la base dels versos de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Per cloure la nit de divendres, la companyia Fil d’Aram va convertir la creació del diccionari Alcover-Moll en una història detectivesca amb La Calaixera Prodigiosa, un espectacle amb aires de musical que recorre els territoris de parla catalana tot cercant les diverses formes que, en català, poden utilitzar-se per referir-se a una mateixa cosa.
D’aquesta manera s’haurà d’esperar fins el proper mes de setembre perquè les tres companyies que havien d’actuar dissabte passat pugin als escenaris per tal que el jurat valori les seves propostes. Serà després que el jurat farà públiques les dues propostes que aniran a la final del concurs, que tendrà lloc durant el mes d’octubre.
Què és el Bòtil?
El premi Bòtil (Balears Ofereix Teatre i Literatura) és un concurs que combina la dramatúrgia i la producció teatral amb l’objectiu d’afavorir la creació d’espectacles de petit format en llengua catalana a partir d’obres de la literatura catalana. Alhora es donen noves oportunitats als creadors emergents per presentar i tirar endavant les seves propostes escèniques.
Estructura: Cinc fases que contemplen la presentació d’una dramatúrgia o proposta escènica; una mostra del treball al Teatre Mar i Terra de Palma; el muntatge de l’espectacle, una final a la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears i una gira per diferents escenaris dels territoris de parla catalana.
Resultats: En les cinc edicions de vida dels Premis Bòtil s’han impulsat obres com: Pèl al Pit, de la Companyia Corcada Teatre (guanyadors del Bòtil 2006); Ganes de Mus, de la Companyia Petita Pàtria (guanyadors del Bòtil 2008); Jaume I a la recerca de les paraules perdudes, de la companyia Produccions de Ferro (finalistes del Bòtil 2008); Assajant Albertí, de La Clota Teatre (guanyadors del Bòtil 2009 i del premi de la Crítica Serra d’Or al millor espectacle teatral 2011). L’obra guanyadora del Bòtil 2011 va ser Lucrècia o Roma libre, de la companyia menorquina de Sergi Marí
Deixa un comentari