Estaiem encara en festes de Nadal i cap d’any, què ve després?, doncs les Festes més esperades de totes les serverines i serverins, les festes de sant Antoni.
Dins les festes de sant Antoni després de 13 anys hi ha un acte que es celebra cada dia 13 de gener, aquest és multitudinari i molt estimat per la gent santantoniera el canvi de Murta a can Joan Siulo (Carrer Major, 76).
Enguany no és que es presentin moltes novetats, una sí que serà la nova denominació dels organitzadors de l’acte. Després que l’abril passat l’Associació que es farà càrrec de l’organització, ja està registrada i es compon de totes aquelles persones que sempre han tingut la seva estima en aquest acte entranyable i que als seus inicis formava part de la pistonada de sortida de les festes de sant Antoni al poble, ara no, per causes que desconeixem.
La veritat és que aquest acte no serà mai organitzat, per crear polèmica, però si serà sempre la reivindicació de què les festes han estat sempre molt presents a la casa que ho organitza, per això es va crear l’associació, per preservar la festa i per donar més cabuda al sentiment santantonier si hi cab.
Està clar que les festes es componen de molts d’actes que s’han anat incorporant amb els anys, és molt important preservar els tradicionals, aquests són els que donen vida a totes les coses que al llarg dels anys s’han anat incorporant, si no fos així no tendrien raó de ser.
Per tenir un exemple del que dèiem, basta veure la quantitat d’actes que ara formen part de les festes, que abans sols no en sentien parlar. A Son Servera de llavors ençà que els artanencs ens cediren la capella sols es feia festa el dia 16 i 17, ara en tenim un raig de dies que la veritat, han dinamitzat la festa i l’han feta més participativa, al mateix temps que han servit perquè hi compareguin una quantitat de sentiments, que la fan més formosa.
Entre tots hauríem de fer tot el possible perquè aquests hi compareguin, però també hem de fer l’esforç perquè es mantenguin, sobretot de caire als més joves, que són el motor que servirà per tenir-les molts d’anys més. Ells són els que han d’aprendre els valors que amb ella es volen transmetre: la solidaritat, l’esperança i la renovació interior que significa el fet de cremar les coses velles als foguerons. Cosa important serà també el fet de beneir els animals, abans per necessitat, ara perquè el sant els cuidi. Sempre s’ha dit que la festa és per sant Antoni, ara es comença a veure i, fa molts d’anys que és així, s’idolatra més al dimoni, per la bauxa, fent-lo tal vegada més protagonista que fins i tot al sant. Hem de tenir clar que la festa és per recordar al sant i no al dimoni, símbol clar del mal, malgrat que aquests dies sembla retut, sempre està present i de moltes formes. Per això l’esperit de la festa és la victòria del bé a damunt el mal, les temptacions actuals també són altres i el sant les va saber vèncer.
Aquest és l’esperit que hem de transmetre, fent festa i demostrant al carrer tots a una l’alegria que suposa el vencé totes aquelles coses que les temptacions ens han demostrat al llarg del temps.
Associació Cultural Canvi de Murta Son Servera
Deixa un comentari