Demà divendres dia 30 d’abril a les 20:00h tendrà lloc a la Sala Sacma de Manacor una xerrada a càrrec del granat militant anarquista Lucio Urtubia.
L’acte serà presentat per Dolors Marín, historiadora i membre del Grup d’estudis llibertaris “Els Oblidats”. Aprofitant l’avinentesa de què Lucio serà a Mallorca per participar a les Jornades Anarcosindicalistes que la CNT ha organitzat en motiu del Primer de maig i de la inauguració de la impremta autogestionada Lucio (en honor en aquest irreductible militant), des del Col·lectiu Arrels no hem volgut perdre l’oportunitat d’escoltar les seves vivències a Manacor.
Pensam que la trajectòria de Lucio Urtubia ens ensenya molt sobre el passat de la lluita anticapitalista, i també ens dóna eines per afrontar amb imaginació les turbulències de la dictadura del deute.
Lucio Urtubia va néixer a Navarra al 1931. Durant la post-guerra mentre feia el servei militar fou enxampat desmantellant un magatzem de la seva companyia per fer estraperlo. Per aquest delicte s’enfrontava a pena de mort i per això va decidir fugir a França, era l’any 1954. Un cop a França va començar a treballar de picapedrer, i a relacionar-se amb el moviment anarquista francès i amb la resistència antifranquista a l’exili. A partir de llavors Lucio va començar a militar cada cop més activament i a participar de nombroses accions subversives.A París va donar refugi a casa seva durant uns anys al conegut maqui Quico Sabaté, de qui el propi Lucio assegura haver après quasi tot. De totes formes per l’activitat que Lucio es farà més famós serà per les seves falsificacions. Començant per falsificar documentació per ajudar als i les companyes perseguits per la policia, Lucio va acabar portant al límit de la bancarrota al poderós Citibank falsificant xecs per valor de 100 dòlars. Amb aquests diners Lucio finançava guerrilles anticapitalistes a llatinoamèrica i a Europa amb les que simpatitzava.
El seus propòsits a més es centraven en desestabilitzar l’economia capitalista, i de fet va posar contra les cordes la poderosa entitat bancària. Tant és així que el conflicte amb Citibank es va resoldre de forma extrajudicial, el banc acceptava retirar bona part dels càrrecs si en Lucio entregava les planxes amb les que falsificava els xecs.
Sobre en Lucio podreu trobar més informació a la wikipedia o a l’enllaç de la pel·lícula sobre la seva vida que es va estrenar el 2006 a http://www.lucio.com.es/.
Col·lectiu Arrels