L’any 2004 es va aprovar inicialment (aprovació definitiva 2006), el Pla Director Sectorial de Transports de les Illes Balears (PDSTIB). Aquest PDS preveu un ambiciós Pla de transport ferroviari, i entre les actuacions prioritàries hi figura la recuperació de la líniva ferroviària Manacor – Artà i la seva extensió fins a Cala Rajada. De fet, el mateix PDST considera com a clars avantatges d’aquest corredor ferroviari la titularitat pública del seu traçat, la captació de grans fluxos de demanda turística i la importància del tren en la vertebració territorial de la comarca.
Els estudis de demanda realitzats pel Consorci de Transports de Mallorca (2009) i el que recull el mateix PDSTIB de l’any 2004 coincideixen a assenyalar que la línia Manacor – Artà, amb connexió amb l’actual estació de Manacor, tendria entre 375.000 i 600.000 usuaris els primers anys i que, una vegada acabada la línia fins a Cala Rajada, en tendria entre 600.000 i 1 milió, demanda semblant a la que té el tram Inca – Manacor i a la que té bona part de la xarxa ferroviària de la Península. Aquests estudis destaquen la importància del turisme, la potencialitat de les connexions bus + tren i el servei a tota la comarca.
En el mes d’octubre de 2008, després de múltiples reivindicacions, el Ministeri de Foment i el Govern de les Illes Balears varen signar un conveni (BOE de 18 de febrer de 2009), pel qual l’Estat espanyol es comprometia a finançar, per un valor de 443 milions d’euros (entre 2008 i 2011), les infrastructures ferroviàries més importants previstes al PDSTIB, entre elles la recuparació de la línia Manacor – Artà i l’adquisició de les unitats mòbils corresponents. En aquest context, la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat va iniciar aquest mateix any els estudis i el projecte per a la reobertura d’aquesta línia ferroviària i a l’any 2010 es van iniciar les obres. Això no obstant, l’Estat ha incomplert greument el conveni. Incomprensiblement, sembla que el Govern s’hi avé i està disposat a assumir el perjudici que comporta i donar per bo el greuge inacceptable contra les Illes Balears en les inversions ferroviàries estatals.
L’any 2011 el Govern de les Illes Balears decreta la paralització de les obres del tren de Llevant, el que suposa un greu perjudici per a la comarca, en privar-la de gaudir d’una infrastructura de transport altament demandada i de la possibilitat d’avançar en la seva vertebració territorial i econòmica; es perden llocs de feina directes i indirectes en el sector de la construcció; es renuncia a una alternativa cap a una mobilitat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient; i s’augmenten els costos del manteniment de les obres començades en la infrastructura.
Ara, el Ministeri de Foment anuncia un Pla d’infrastructures, transport i habitatge per al període 2012-2024, pla informat en el Consell de Ministres de dia 3 d’agost, que es sotmetrà a informació pública durant el proper període de sessions en el Congrés de Diputats. Pel que ha transcendit , el pla inclou 25.000 milions destinats a línies d’AVE a la Península i no esmenta cap previsió per a les Illes Balears.
Segons dades del mateix Ministeri, els darrers vint anys l’Estat ha invertit 46.000 milions en tren, dels quals escassament un centenar han arribat a les Illes Balears. La denúncia d’aquesta situació havia portat a recollir en l’article 10 de la Llei 30/1998, de 29 de juliol, del règim especial de les Illes Balears, l’obligació del Govern de l’Estat a col·laborar en la potenciació del transport ferroviari a les Illes Balears, una obligació plenament vigent. Així mateix, el greuge en el conjunt de la inversió estatal a les Illes Balears es pretenia corregir amb un nou règim especial, previst en la disposició addicional sisena de l’Estatut (Llei orgànica 1/2007) i, mentrestant, amb la garantia d’un mínim d’inversions d’acord amb la disposició transitòria novena (que cita expressament la matèria del ferrocarril).
Per altra banda, l’any 2012, el Ministeri anuncia inversions en ferrocarril de 6.043 milions d’euros, dels quals només en destina 7 a les Illes Balears.
Per tot això, l’equip de Govern de l’Ajuntament de Son Servera presenta al Ple l’aprovació dels següents acords:
PRIMER.- L’Ajuntament de Son Servera insta al Govern de les Illes Balears a exigir al Govern de l’Estat per totes les vies al seu abast, inclosa, si cal, la judicial, el compliment íntegre del conveni ferroviari de 16 d’octubre de 2008 (BOE de 18 de febrer de 2009) i les seves addendes, així com l’acabament de les obres del tren de Llevant.
SEGON.- L’Ajuntament de Son Servera insta al Govern de l’Estat a complir els seus compromisos d’inversió ferroviària a les Illes Balears, complint el conveni signat, i a incloure les Illes Balears en el PITVI 2012-2014 (començant per l’any 2012 mateix) en la quantia que li correspongui pel seu pes demogràfic i econòmica i els compromisos assumits en compensació de la insularitat.
Son Servera, 10 de setembre de 2012
Deixa un comentari