“Fins al 31 d’octubre, per aparcar al Parc Natural de Mondragó es cobraran diàriament, de les 9 h a les 20 h, les tarifes següents: Cotxes: 5 euros/dia, Motos: 2 euros/dia, Vehicles amb remolc, caravanes, microbusos i similars: 9 euros/dia, Autobusos: 12 euros/dia.”
El Parc Natural de Mondragó disposa de dues zones d’aparcament regulat, gestionades per l’associació S’Estel de Llevant, entitat sense ànim de lucre que treballa per la integració social i la millora de les condicions de vida de les persones amb malalties mentals. En total, aquestes dues zones abans esmentades, suposen unes 500 places pels cotxes ordenades per 15 treballadors.
En aquest espai natural protegit, declarat el 1992, hi ha dues zones habilitades per a l’aparcament de vehicles, una situada al costat del centre d’informació del Parc, a ses Fonts de n’Alis, i l’altra a Ca sa Muda, a la zona de s’Amarador, en terrenys públics propietat de la Comunitat Autònoma. Aquests són els dos únics indrets del Parc on el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de Mondragó preveu la possibilitat d’aparcar.
Segons el conseller de Medi Ambient, “penso que la gestió dels aparcaments de Mondragó és un projecte global que implica tres característiques, una vessant social perquè tenim aquests treballadors amb discapacitat fent feina gestionant uns aparcaments, una vessant ambiental per la regulació de l’espai i de gestió d’impacte ambiental i una vessant econòmica ja que la concessió que tenim amb Estel de Llevant genera 120.000€ que l’Ibanat després pot destinar al mateix parc”.
Associació S’Estel de Llevant
L’agost de 2013 l’IBANAT adjudicà la gestió i l’explotació dels dos aparcaments a l’associació S’Estel de Llevant durant un període de quatre anys prorrogable dos anys més. L’adjudicatari, que ha de satisfer el cànon anual que estableixen les clàusules del contracte, és també responsable del manteniment i la neteja correctes de les instal·lacions durant el període d’explotació.
Amb la finalitat de regular el trànsit al Parc i evitar-hi l’estacionament de vehicles fora de les zones habilitades, especialment durant els mesos d’estiu, en què la pressió de visitants i turistes es multiplica, durant els anys 2014 i 2015 s’hi va executar una proposta de reordenació dels accessos.
Les principals actuacions que recull aquest projecte consisteixen en la instal·lació de senyals de trànsit i informatius a les vies d’accés a les platges i de pals dissuasoris d’estacionament a les voreres dels camins i en la creació d’una zona d’estacionament gratuït per als treballadors dels negocis que hi ha a la platja de ses Fonts de n’Alis. Aquestes actuacions han contribuït a millorar sensiblement la regulació del trànsit a l’espai exterior dels aparcaments, que en anys anteriors arribava a situacions de vertader col·lapse circulatori. Fins al 31 d’octubre, per aparcar al Parc Natural de Mondragó es cobraran diàriament, de les 9 h a les 20 h, les tarifes següents: Cotxes: 5 euros/dia, Motos: 2 euros/dia, Vehicles amb remolc, caravanes, microbusos i similars: 9 euros/dia, Autobusos: 12 euros/dia.
Exposició informativa situada al costat de l’aparcament de ses Fonts de n’Alis
A més, el parc compta amb una nova exposició al centre d’informació de ses Fonts de n’Alis. A partir d’aquest estiu el parc natural de Mondragó compta amb un atractiu afegit per oferir als visitants. Es tracta de la nova exposició que s’ha muntat al centre d’informació d’aquest espai natural protegit, situat al costat de l’aparcament de ses Fonts de n’Alis.
L’exposició consta d’un panell introductori amb un mapa i una descripció general del parc, un panell interactiu amb un joc de llums per relacionar espècies amb ambients i 5 panells explicatius dels hàbitats o ambients més rellevants del parc (zones humides, garrigues i boscos, litoral rocós, platges i dunes, i camps de conreu). De cada un d’ells s’han seleccionat els elements etnològics i de flora i fauna més destacats. L’exposició s’ha realitzat en català, tot i que també s’han editat uns quadernets amb la traducció dels panells al castellà, alemany i anglès. Així mateix, l’exposició s’ha completat amb la instal·lació d’una lupa trinocular per poder observar distintes mostres d’elements de la natura (arena, llavors, flors, etc.).
El disseny i execució de l’exposició ha anat a càrrec de l’empresa Ròtuls Manacor S.L. En l’elaboració dels continguts dels panells hi ha participat el personal del parc natural de Mondragó, que ha redactat els textos i aportat part de les fotografies, així com també el fotògraf de natura Sebastià Torrens i els il·lustradors Cati Artigues i Vicenç Sastre.
Amb l’execució d’aquest projecte s’han renovat la informació i els continguts del centre d’informació del parc natural de Mondragó. D’aquesta manera, a partir d’ara es disposa d’una exposició interpretativa actualitzada d’aquest espai natural protegit, la qual servirà de presentació als visitants dels seus valors naturals i culturals.
Deixa un comentari