El pròxim dijous dia 15 d’octubre s’estrenarà a Manacor el documental «Economia col·lectiva. L’última revolució d’Europa». Un treball cinematogràfic d’investigació -finançat parcialment a través de la plataforma de micromecenatge Verkami i amb llicència Creative Commons- que ha estat dirigit per la periodista Eulàlia Comas i que començà l’estiu del 2012 arran del testimoni de Joan Ullés, treballador anarcosindicalista que participà de la revolució que esclatà a Catalunya després de la derrota dels militars colpistes a mans sobretot dels grups d’autodefensa de la CNT i la FAI.
A part de la veu de Joan Ullés, «Economia Col·lectiva» entrevista a historiadors com Pelai Pagès, Miquel Izard, Antoni Castells, Francesc Cabana i Agustí Guillamón. A més, durant els 63 minuts que dura el documental també podrem sentir interessants opinions de descendents d’empresaris que la revolució col·lectivitzà les seves empreses.
La revolució anarcosindicalista del 1936 ha estat un dels esdeveniments històrics més silenciats i manipulats de la història, ja que tant a la dreta com a l’esquerra els ha interessat amagar la realitat que es va fer possible durant aquells anys: que el poble treballador es podia autogovernar i autogestionar; que no feien falta ni polítics ni empresaris.
Recuperar la memòria d’aquells fets, aprenent dels errors i virtuds dels quals, és tasca imprescindible pels moviments que actualment lluiten contra el capitalisme.
Així, després de la projecció, el professor d’història Ignasi de Llorens ens parlarà sobre el que va suposar la revolució social del 1936 i quines realitzacions de llavors es podrien aplicar a l’actualitat. Hem de destacar que Ignasi de Llorens és barceloní de naixament i que durant els anys 80 va poder conèixer i conversar amb molts dels supervivents d’aquella experiència revolucionària.