“La complexitat del turisme com indústria, que integra a una gran quantitat d’agents de diferent tipologia, i amb divers graus d’implicació, per la seva gran transversalitat, requereix d’una estructura organitzativa amb capacitat de coordinació i gestió diferent”
Una vegada constituït el Consorci de Turisme de Son Servera i Sant Llorenç, amb els dos Ajuntaments i l’Associació Hotelera Badia de Cala Millor-Sa Coma, s’obri tot un ventall de possibilitats i de feina que ens ha de portar a assegurar el present i el futur del nostre destí.
Llegia fa poc, que per gestionar un destí turístic adequadament, cal concebre aquest com un resort, com un conjunt d’elements tangibles com poden esser l’allotjament, el comerç, la restauració, l’oci, el transport, les infraestructures… però també i conjuntament amb els elements intangibles, el servei que donam, l’hospitalitat, l’amabilitat, la seguretat… Tot això vist com una cadena que no pot permetre que alguns d’aquests elements ens fallin ja que això podria suposar la ruptura d’aquesta cadena.
Trobo aquesta definició de destí turístic molt adequada del que des de la nostra Associació esperam i demanam del Consorci. La complexitat del turisme com indústria, que integra a una gran quantitat d’agents de diferent tipologia, i amb divers graus d’implicació, per la seva gran transversalitat, requereix d’una estructura organitzativa amb capacitat de coordinació i gestió diferent.
És important destacar l’impuls que en els últims anys ha tingut el desenvolupament d’espais de gestió turística orientats cap a la professionalització i la integració del sector empresarial. Algunes destinacions turístiques consolidades han desenvolupat estructures organitzatives que gestionen el desenvolupament de l’activitat turística, revelant-se aquest aspecte com un dels principals factors d’èxit d’una destinació. És per això que volem expressar la nostra satisfacció, per ésser pioners a Mallorca, com a destinació que aposta per la creació d’un ens de gestió turística pública privada.
Un Consorci que té com a principal objectiu el foment del turisme en els respectius municipis i que queda molt ben plasmat en les 16 funcions que segons l’article 3 dels estatuts, podrà exercir, sempre que els Ajuntaments i venguin a bé i que per la seva importància i coneixement cal remarcar una vegada més:
1. Promoure activitats adreçades a incrementar la demanda turística.
2. Gestionar, promocionar i realitzar totes aquelles activitats ciutadanes que puguin beneficiar l’increment i la qualitat de l’oferta turística.
3. Promoure la presència activa d’ambdós municipis en el mercat turístic i procurar la coordinació dels sectors interessats en el foment del turisme.
4. Afavorir, ajudar i possibilitar l’adequació de les infraestructures i dels serveis d’oferta turística, a més de donar suport a la iniciativa privada del sector.
5. Afavorir i promoure la celebració de convencions, reunions, esdeveniments i activitats anàlogues.
6. Potenciar el sector turístic i els conceptes d’allotjament, restauració, agències d’intermediació, activitats de turisme actiu, culturals i d’oci.
7. Estudiar els problemes turístics i comercials vinculats al sector turístic, i adoptar o proposar les mesures adients per solucionar-los.
8. Elaborar material de divulgació, publicitat i d’imatge necessaris per donar a conèixer els recursos turístics d’ambdós municipis a fi de fomentar-ne la captació de visitants.
9. Col·laborar amb altres entitats públiques o privades per promocionar els municipis en benefici de l’atracció de visitants.
10. Promoure i, si escau, participar en convenis amb altres entitats públiques o privades per tal de finançar campanyes de promoció turística i comercial, i per aconseguir qualsevol altra finalitat establerta en aquest Estatuts.
11. Contribuir a la defensa dels recursos naturals i culturals dels municipis.
12. Estudiar i analitzar la realitat turística de la zona i oferir al sector la informació obtinguda.
13. Coordinar, dinamitzar i col·laborar amb tots els sectors interessats en el foment del turisme i molt especialment amb el sector comercial vinculat al sector turístic.
14. Coordinar les activitats amb les àrees i dependències municipals d’ambdues entitats locals que tinguin relació amb l’activitat del Consorci.
15. Promoure, gestionar i comercialitzar productes i serveis d’interès turístic.
16. Gestionar instal·lacions i equipaments d’interès turístic.
Antoni Sansó
Gerent de l’AssociacióHotelera Badia de Cala Millor – Sa Coma