Avui diumenge 13 de març a les 19 h al Teatre La Unió L’arquitecte i l’emperador d’Assíria, de Fernando Arrabal, amb direcció del dramaturg mallorquí Jeroni Obrador (Tshock Cultura Emocional) i interpretada per Joan M. Vadell i Guiem Juaneda.
Aquesta obra és considerada ja un clàssic de Fernando Arrabal i del teatre espanyol. Escrita l’any 1966, mostra la crisi de valors que sofreix la societat occidental. El personatge de l’emperador s’encarregarà de provocar la confusió en l’individu, amb l’objectiu de perpetuar-se en el poder. Narra la història de l’arquitecte, que viu sol en una illa deserta en plena harmonia amb la naturalesa. Però un accident aeri li porta com a company el suposat emperador d’Assíria. Aquest es dedica a reeducar-lo en els valors propis d’una societat jerarquitzada.
Es Baluard, atent als moviments sociopolítics actuals i seguint la línia de Joan Miró i del món d’Ubu d’Alfred Jarry, pioner del teatre de l’absurd i inventor de la Patafísica doctrina filosòfica o no? del qual Arrabal és precursor, va acollir dues funcions d’aquesta obra. Els beneficis d’ambdues representacions foren donats íntegrament a diverses ONG que estan treballant per solucionar el greu problema del conflicte humanitari a Síria.
Ep aquí que Martí Fons, cap de teoria teatral d’ESADIB, va entrevistar un dels dramaturgs més rellevant i reconegut arreu del món. El valor d’aquesta entrevista, cedida en PRIMÍCIA MUNDIAL a aquest petit llaüt de paraules que és la revista serverina CALA MILLOR 7, és doble. Per una banda, tenim un document cultural d’envergadura que ha arribat a les nostres mans gràcies a la productora Tshock Cultura Emocional, al Museu Es Baluard, a Jeroni Obrador i a Martí Fons, l’entrevistador. Però el segon escaire d’aquest gran document és el valuós testimoni que desprèn l’entrevista, ja que és el primer cop que Arrabal xerra i deixa testimoni escrit sobre les influències o no de l’obra de Jarry i quina conjunció existeix entre aquests dos genis vers la Patafisica. Així doncs, aquest tema és com aquesta exclusiva editorial, una primícia cultural que no té precedents, ja que és el primer cop que Arrabal respon sobre temes tan cabdals per entendre un del millors dramaturgs del món, com ara la Patafisica, Ubu Roi, d’Alfred Jarry, la sèrie ‘Ubú’ de Joan Miró i el mateix Jarry.
Manel I. Serrano Servera
Entrevista a Fernando Arrabal
de Martí Fons (Cap de teoria teatral d’ESADIB)
amb motiu de la propera funció de L’arquitecte i
l’emperador d’Assiria, amb direcció de Jeroní Obrador,
el proper 13 de març a La Unió
Deixa un comentari