L’Associació Estel de Llevant, que des de 1996 treballa a la comarca de Manacor per i amb les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars, ha posat avui la primera pedra de la futura seu de l’entitat i ha presentat la campanya “Un nou espai per a la salut mental”, que compta amb el patrocini de Janssen, Casal Mallorquí, Colonya Caixa Pollença i la col·laboració del programa “Junts ho podem fer” de la Fundació Mapfre.
Han participat a l’acte de presentació representants dels ajuntaments de la comarca; la consellera de Benestar i Drets Socials del Consell de Mallorca i presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Margalida Puigserver; la consellera de Serveis Socials del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago; la presidenta i el gerent d’Estel de Llevant, Maria Nicolau i Guillem Febrer, respectivament; Manuel Alcalá, en representació dels usuaris i usuàries de l’entitat; l’arquitecte Guillem Mateos, responsable de la rehabilitació de l’immoble catalogat La Ferreria, on s’ubicarà la nova seu al centre de Manacor; Ramon Frexes, responsable de relacions institucionals per a Espanya i Portugal de Janssen, patrocinador principal de la campanya; Antoni Amengual, responsable d’Estalvi Ètic de Colonya Caixa Pollença, i Martin van der Kam, gerent de Casal Mallorquí.
La campanya “Un nou espai per a la salut mental”, que es desenvoluparà al llarg de 2016 amb diverses activitats esportives, culturals i socials, té el doble objectiu d’Implicar a la societat de la comarca de Manacor i de l’illa de Mallorca en general en la recaptació de fons per fer front a la reforma de la futura seu –imprescindible davant el creixent nombre de persones ateses i de serveis prestats– i, de forma paral·lela, donar més visibilitat a aquesta malaltia, que malgrat els avanços dels darrers anys encara pateix molts d’estigmes. Aquesta campanya es concreta en l’organització d’accions com una prova esportiva a la comarca el 10 de setembre 2016, una volada d’estels a la ciutat de Manacor amb la implicació de les escoles el 3 de juny i un concert en col·laboració amb la Banda de Música de Manacor.
Aquest projecte suposa molt més que disposar d’un edifci amb més capacitat i millors instal·lacions: és l’espai des d’on més persones amb un trastorn mental podran avançar en la seva autonomia personal i integració social i laboral amb millors condicions; és l’espai des d’on l’equip de professionals podrà donar-los el suport necessari, amb la mateixa implicació que ara però més recursos; i és, també, l’espai on les famílies participaran en aquest procés amb les eines adequades. És, en defnitiva, un nou espai per a la salut mental per a tota la societat de la comarca.
El gerent d’Estel de Llevant, Guillem Febrer, ha destacat durant la seva intervenció que una part dels fons que l’associació inverteix en la rehabilitació provenen dels benefcis del centre especial d’ocupació, benefcis generats gràcies al treball de molts usuaris: “Això permetrà recuperar un edifci catalogat i molt destacat per a la història industrial de la ciutat i crear un nou espai per a la salut que s’ofereix a tota la comarca, en gratitud a la solidaritat rebuda per part de la societat al llarg de molts anys. L’esforç de tots aquests treballadors es converteix en un mecenatge cultural i social”.
160 persones ateses el 2015
L’activitat i els serveis d’Estel de Llevant han registrat un important creixement. L’any 2015 l’entitat va atendre 160 persones amb problemes de salut mental als diversos serveis: centre ocupacional, inserció laboral, centre especial de treball i formació dual.
El nombre d’usuaris atesos s’ha multiplicat per 5 respecte a l’any 2008, data en la qual s’atenien només 30 usuaris. Tot amb un equip de 34 professionals, més de 20 voluntaris i 190 socis. I, sobretot, amb uns resultats molt satisfactoris com demostra el fet que aproximadament el 35 per cent dels usuaris del centre ocupacional progressen cap a d’altres serveis com el d’inserció laboral. A més, els 82 per cent de les persones ateses al programa d’inserció laboral ja treballen ja a través del centre especial de treball o a empreses externes. Davant d’aquesta evolució, a principis de 2015 es va adquirir l’edifci que acollirà la futura seu, que aporta quatre vegades més d’espai i que permetrà ampliar els serveis i oferir una millor atenció als usuaris, però que requereix una reforma i condicionament important.
Deixa un comentari