El projecte serverí proposa una visió integral de l’arqueologia local a través de la combinació de diferents tècniques
L’any 2013 es va posar en marxa a Son Servera un projecte arqueològic únic a l’illa on a través de l’ús de diferents tècniques, algunes d’elles inèdites a les Balears, es pogués traçar un mapa històric dels espais més freqüentats al municipi de Son Servera.
El projecte arqueològic, que s’ha presentat avui a l’Ajuntament de Son Servera, cerca conèixer quines eren les activitats dels habitants de la zona i no només d’un jaciment. “Estam treballant amb l’objectiu d’identificar i relacionar àrees d’activitat al paisatge serverí a través del temps”, explica Antoni Puig, codirector del projecte. Aquest enfoc, totalment original a les Balears i molt poc usual al Mediterrani occidental, es basa en l’estudi combinat de restes arqueològiques monumentals i la prospecció. Aquesta tècnica consisteix a recórrer el terme cercant restes i documentant així quins llocs eren més freqüentats a cada època.
Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Universitat de Washington que des de fa 5 anys ve realitzant una campanya de camp cada estiu. Marcos Llobera, professor d’aquesta Universitat nord-americana, i especialista en arqueologia del paisatge, explica que la combinació de tècniques que es fa servir a Son Servera és molt inusual en l’estudi arqueològic del Mediterrani occidental. Tal és així que, avança, “el projecte de Son Servera servirà per a desenvolupar un nou mètode per a prospectar àmplies zones de territori amb equips reduïts i sense un coneixement previ del terreny”.
L’ús de les noves tecnologies és crucial en un projecte amb un abast tan ampli com el que té el de Son Servera. Amb la tècnica de la prospecció, els arqueòlegs que recorren l’espai duen un GPS que els permet localitzar totes les seves troballes. Des del 2014 s’han inspeccionat més d’11 hectàrees i s’han identificat 5113 punts amb restes (un 23% dels 22 mil reconeguts). Això ha suposat 19.308 fragments de ceràmica, dels quals 9000 han estat ja identificats i catalogats. Això ha permès identificar noves àrees talaiòtiques, post talaiòtiques, romanes i islàmiques.
Conjuntament amb la prospecció, es segueix treballant en l’excavació de jaciments catalogats. En aquest àmbit, el fet de centrar la feina en més d’un jaciment també té un caràcter innovador. “Si bé les tasques en l’àmbit de l’excavació s’han desenvolupat majoritàriament al jaciment de Mestre Ramon, enguany s’han iniciat l’excavació dels talaiots de Son Lluc i del Turó de s’Olivar, a la part central del municipi”, explica Antoni Puig. “Tot això permetrà creuar dades claus i entendre així les sincronies entre habitants de diferents punts geogràfics i en el temps”, continua.
El projecte és finançat completament per l’Ajuntament de Son Servera i compta amb la col·laboració d’altres institucions com la Universitat de Washington, que, a més de voluntaris aporta material tècnic, o els hotelers de la zona que col·laboren amb la manutenció dels estudiants. “La implicació que té aquest ajuntament i tot el sector empresarial serverí en el projecte és enorme. Quan explic arreu del món com s’han organitzat aquestes campanyes, la gent se sorprèn”, conta Marc Llobera, de la Universitat de Wahington.
Miquel Espases, regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de Son Servera ha mostrat la seva satisfacció amb la feina que fa l’equip. “Feia més de quaranta anys que no es duia a terme cap acció d’àmbit arqueològic a Son Servera i la feina que ha fet tot aquest equip és impressionant: la investigació, la coordinació de voluntaris, la catalogació i creació de bases de dades, etc. També s’ha d’agrair la forta vocació divulgativa que té l’equip directiu que sempre ha col·laborat al màxim amb les iniciatives d’aquest tipus que s’han organitzat des de l’Ajuntament”, explica. A més, Espases ha volgut agrair el suport que sempre han aconseguit per part dels hotelers i empresaris del municipi que sempre han estat oberts a totes les peticions que ha fet l’Ajuntament per poder dur a terme les diferents campanyes que s’han fet.
Deixa un comentari