
A aquesta publicació de Maig, m’agradaria fer un paral·lelisme comparatiu entre dues festes religioses cristianes que s’han convertit, al llarg dels anys, en festes populars molt estimades per sa població serverina. Estic parlant, per una banda, de ses festes des patró dels animals, les Festes de Sant Antoni, que se celebren a nes mes de Gener, i per una altra banda, les Festivitats de la Passió de Jesucrist, es creador de sa religió majoritària des serverins i de tota sa població d’Occident, que van tenir lloc fa poques setmanes.
Les Festes de Sant Antoni, a part de lo que simbolitzen religiosament (beneïm ses nostres mascotes i pregam a Déu perquè ens acompanyin es màxim temps possible al Món Terrenal) també és es temps de passar una estona d’allò més agradable amb es nostres amics i familiars, prenent “pomada”, cantant cançons amb sa simbomba i menjant es nostres gustosos embotits (sobrassades, camaiots, llonganisses i botifarrons), tot envoltant es foguerons, que gràcies a nes caliu ens mantenen calentets, protegint-nos des fred típic de s’època. Tothom celebra, tothom fa festa. La Setmana Santa és un temps també de festa, sí, perquè celebram que Jesucrist, el Fill del Déu cristià, i també el Pare de sa nostra cultura com a poble civilitzat, ha ressuscitat. Ara bé, sabem perfectament que aquesta festa (oficialment) no se celebra com sa de Sant Antoni, és un temps més de recolliment i d’expressió, per part des devots cristians, de sa tristesa, per sa mort, i de s’alegria, per sa resurrecció des profeta de Natzaret.
I com expressam aquests sentiments es cristians? Exacte, mitjançant les Processons de Dijous Sant i de Divendres Sant, allà on totes les Confraries des poble serverí surten a nes carrer, uns portant (amb molt de valor i sacrifici) els denominats “Passos” (que són representacions de les diferents Verges de cada confraria, algunes, fins i tot, de carn i os) sobre ses espatlles, altres tocant es tambor o sa corneta, o vestits de carapunat. Però aquí no acaba sa cosa: algunes agrupacions des poble, que no són agrupacions religioses com a tal, com la Banda de Música Local de Son Servera, tenen sa deferència de participar d’aquesta festa. I és que aquesta festa, com sa de Sant Antoni, també és de tots, de tot es poble serverí, de creients i també de no creients. Finalment, a sa coa de sa processó, el Rector de la Parròquia solia anar acompanyat de ses màximes autoritats des poble, de l’Equip de Govern des moment i de l’Oposició.I dic “solia” perquè, després de dècades fent-ho, els Membres de l’Ajuntament, per majoria (alguns partits, com es meu, van votar-hi en contra), van decidir de no participar-hi. Quin error! Quin autèntic error! Però bé, és totalment democràtic i legítim; no criticaré sa decisió presa, no és sa meva intenció. Si els Regidors i Regidores des nostre poble pensen que anar darrera una representació religiosa, però també cultural, els hi suposa un esforç terrible i una responsabilitat que pot restar vots a determinats partits polítics a ses pròximes eleccions, no seré jo qui ho critiqui, estan en es seu dret. Ara bé, esper que no es torni a repetir sa imatge on Natalia Troya o qualsevol altre batle acompanya a Sant Antoni i el Dimoni a nes tradicional ball que sempre es fa durant les Beneïdes de dia 17 de Gener. Així com també esper que es pròxim dia 6 de Gener, dia de s’arribada dels Reis Mags d’Orient, una altra festa cristiana, religiosa i popular, Ses Majestats no siguin rebudes pels Membres de l’Ajuntament, ni els hi dediquin discursos de benvinguda.
En definitiva, no sé qui ha decidit que Sant Antoni i Els Reis si són patrimoni cultural des poble de Son Servera i en canvi, les Processons de Setmana Santa han de ser menyspreades per part de l’Ajuntament. Em deman, què mou als Regidors a participar en unes festes i no fer-ho en unes altres, quan són, per igual, representacions culturals allà on hi participa una gran quantitat de ciutadans. Deu ser que a les Processons no hi tenen tan de protagonisme com a Sant Antoni? És més divertit ballar amb el Dimoni, que portar un ciri i estar en silenci una estona?
En fi, crec que sa gent que participa de la Setmana Santa, que alguns són cristians practicants, d’altres som no practicants o inclús ateus, ens vàrem sentir tristos i decebuts de què no hi hagués cap representant públic que ens donés suport des de ses institucions. No hem d’oblidar que la Setmana Santa, a part de ser una expressió religiosa, també és una representació de sa nostra cultura, que ha de ser respectada com qualsevol altre acte cultural. I en aquest cas, es representants de sa sobirania popular serverina ens han fallat.
Salvador Moreno Sancho
President de Noves Generacions del Partit Popular de Son Servera
Deixa un comentari