El Fons Mallorquí ha aprovat un projecte de suport a refugiats i desplaçats a Kabul (Afganistan), un d’ajut humanitari per a l’atenció i prevenció de la propagació de la COVID-19 a La Arena (Perú) i un per la Mitigació dels riscs d’infecció per COVID-19 i de l’impacte sobre el sistema públic de salut a Say (Níger)
El projecte de Kabul ha estat presentant per l’ONG HAWCA i pretén prevenir l’expansió de la COVID-19 i proporcionar mesures preventives d’emergència a les famílies més empobrides de la capital, especialment les que es troben als quatre campaments de refugiats i desplaçats interns de Kabul: Char Rahi Qamber, Shahrak Police, Bagrami i Kochi Aabad. La major part de la població d’aquests campaments no té cap font d’ingressos, depèn en gran part de l’ajut de les Nacions Unides i organitzacions no governamentals per sobreviure i hi ha una gran incidència de problemes de salut a causa de la precarietat de les condicions de vida i la manca de recursos. El projecte té un pressupost de 20,000 euros amb els quals es preveu donar atenció a 500 famílies. Algunes de les principals activitats seran l’adquisició d’antisèptics i desinfectants i la seva distribució i el tractament de persones infectades.
La pandèmia de la COVID-19 també creix de forma exponencial al Perú. A la regió de Piura, a principis d’abril, en tan sols 12 dies el nombre d’infectats es va multiplicar per 10 i el de morts gairebé per 20. Aquesta situació complica el feble sistema sanitari de la zona, al qual manquen equips de protecció per al personal que atén els afectats per la COVID-19 i eines per detectar la malaltia. Al districte de La Arena a la manca de materials de protecció s’hi afegeix que no existeixen instal·lacions adequades per acollir la gran quantitat de persones que acuden al centre sanitari amb símptomes de la malaltia. D’altra banda, tot i que el govern del país va decretar un període de quarantena fins al 26 d’abril, la població no compleix estrictament les normes d’aïllament social establertes. En aquest escenari, el projecte vol enfortir el sistema de salut rural de La Arena per evitar que es col·lapsi a mesura que es detectin nous casos, així com donar suport als agents locals de vigilància per controlar els moviments de persones i vehicles. El Fons Mallorquí destinarà 22.748,89 a aquest projecte presentant per CIPCA, del qual se’n beneficiaran directament 105 sanitaris, 350 membres de les rondes camperoles i 10 representants del comitè de seguretat ciutadana i, indirectament, els 38.734 habitants de La Arena.
Finalment, Assemblea de Cooperació per la Pau i la contrapart DIKO han presentat un projecte per mitigar els riscs d’infecció per COVID-19 i l’impacte sobre el sistema públic de salut del departament de Say, a Níger, que atén una població de 316.439 persones. La Comissió Executiva del Fons Malloquí ha decidit aprovar 25,000 euros per aquest projecte per instal·lar 180 dispositius per la rentada de mans en espais públics, i se subministraran productes de desinfecció i neteja, i material de protecció per al personal sanitari i de neteja dels centres de salut. D’altra banda, s’enfortiran les capacitats de 145 treballadors que fan feina a l’hospital, 12 centres de salut i 37 dispensaris de la zona per a la prevenció i gestió dels casos d’afectats per la COVID-19. Paral·lelament, es donarà suport al districte sanitari de Say per dur a terme el seguiment epidemiològic de la malaltia i per realitzar les reunions de coordinació multisectorial previstes pel Ministeri de Salut en tots els departaments del país. Finalment, es proposa conscienciar la població sobre les mesures per evitar la propagació de la pandèmia a través de cartells als espais públics i l’emissió de falques radiofòniques.
Convé recordar que el Fons Mallorquí destina el 10 per cent del seu pressupost a projectes d’emergència i que la convocatòria roman oberta fins a exhaurir-lo. L’aprovació d’aquests projectes demostra, ara més que mai, que els governs i entitats locals són els que tenen a l’abast donar respostes locals a problemàtiques globals.
Deixa un comentari