“La zona ACIRE no està al cent per cent encara, però ja podem veure com, per exemple, un dia a mitjan matí, quan abans la plaça estava plena de camions o furgonetes mal aparcats i generant un caos i trànsit a la zona, ara gairebé han desaparegut.”
– Ens pots explicar la reordenació del trànsit i l’ampliació de la zona ACIRE?
Bé, primer de tot he de dir que és un projecte molt ambiciós que ambdós grups de l’Equip de Govern dúiem en els nostres programes i amb el qual fa molt temps que estam treballant. Es va iniciar amb un estudi de mobilitat de la reordenació del trànsit del nucli urbà que consistia a fer una zona ACIRE; teníem clar que hi ha llocs en aquesta zona en què no era necessària la gran afluència de trànsit que hi havia, ja que s’hi podia anar per altres llocs. Per tant, a partir d’aquesta idea, el que hem intentat és reduir al màxim la circulació de vehicles en aquesta zona per oferir més tranquil·litat i seguretat als vianants i fer una zona molt més humana i al servei de la gent i no dels cotxes.
Així que el que hem fet són dues actuacions: el canvi de circulació i la zona ACIRE. Dues actuacions que es complementen, ja que conjuntament aconseguim l’objectiu que he explicat.
Aquest estudi inicial és del 2018, per la qual cosa fa temps que treballàvem en el projecte. Al final, la zona ACIRE s’ha modificat aprofitant les obres d’embelliment dels carrers d’en Pere Antoni Servera i del Tren. Totes les decisions s’han pres sobre la base de l’estudi de mobilitat i de les recomanacions professionals. De fet, en aquests estudis es va detectar que hi havia molts cotxes que tenien només un pas residual per la zona, és a dir, passaven per allà per no anar enlloc, amb l’única intenció de cercar-hi un aparcament que no existia, per la qual cosa aquest pas es podia evitar. A partir d’aquesta dada neix el primer canvi: el canvi circulatori de la plaça. Amb el temps esperam aconseguir que només utilitzin aquest tram els veïnats de la zona de dalt.
En definitiva, els principals canvis que s’han duit a terme són la inclusió dels carrers d’en Pere Antoni Servera, del Tren i de Sant Antoni a la zona ACIRE, que també passa a ser zona d’accés restringit durant 24 hores i cada dia es vigila amb càmeres; i el canvi de sentit del carrer Major i del carrer de l’Església.
– D’ençà que s’ha posat en marxa aquest nou projecte de circulació, quins pros i contres has pogut trobar d’aquest canvi circulatori i quins consideres que són els punts negres que tal vegada presenten més problemes per als vehicles?
Bé, creim que en gairebé un mes els pros estan clars i és que s’estan aconseguint els objectius, ja que la zona s’està pacificant. La zona ACIRE no està al cent per cent encara, però ja podem veure com, per exemple, un dia a mitjan matí, quan abans la plaça estava plena de camions o furgonetes mal aparcats i generant un caos i trànsit a la zona, ara gairebé han desaparegut.
Una vegada que la zona ACIRE comenci a funcionar al 100 % només podran accedir a la plaça els cotxes amb residència en aquesta zona. En aquest moment, la Policia Local comença una campanya per garantir que els residents en fan un bon ús, és a dir, que ja que poden passar no aprofiten per estacionar en males condicions. S’hi pot accedir, però no per estacionar-hi malament. Volem que sigui una zona de vianants i que la gent faci les seves compres a peu. Per això també hem habilitat més zones d’aparcaments (aproximadament unes cent), que per ara creim que són suficients, ja que n’hi ha alguns que encara no s’omplen, com per exemple els aparcaments habilitats a l’estació.
Pel que fa a contres, creim i entenem que els canvis porten malestar. L’ésser humà és de costums. Quan et canvien la rutina et genera una mica de mal estar, passa fins i tot quan ens canvien l’horari de feina, per exemple. Per a tothom pot ser més fàcil estacionar davant la porta del local, però el futur de les ciutats és més humà i sostenible. No som els primers ni darrers que hem fet aquest canvi i crec que, simplement, ens hi hem d’acostumar.
“Les ambulàncies, així com els cossos de seguretat, hi poden accedir sempre evidentment, perquè són vehicles d’emergència i amb la detecció de matrícula es poden incloure i no seran multats.”
-Un repartidor o vehicle professional, com ara transportistes o ambulàncies, què han de fer per accedir a la zona ACIRE?
A veure, primer cal distingir una cosa de l’altra. Entenem que els transportistes han de fer ús de les zones de càrrega i descarrega habilitades. Com sempre deim, no intentam perjudicar ningú. Què vull dir amb això? Que si un transportista ha de fer una càrrega molt grossa que sigui molt difícil fer-la a peu, idò pot avisar la Policia i es garantirà el seu pas en aquell dia i hora determinats a la zona ACIRE sense problema. El que no volem és que per norma general sigui així, però per casos extraordinaris i justificats no hi haurà cap problema. Ho valorarem de manera individual.
Les ambulàncies, així com els cossos de seguretat, hi poden accedir sempre evidentment,perquè són vehicles d’emergència i amb la detecció de matrícula es poden incloure i no seran multats.
Aprofit també per dir que els professionals, electricistes, fontaners…, hi poden passar també, però han d’avisar i tenir una justificació.
També estam fent una campanya per a les persones amb mobilitat reduïda. Encara que s’habilitaran més estacionaments exclusius en les zones adjacents a la zona ACIRE, si necessiten accedir-hi també poden telefonar a la Policia. Ara per ara els aparcaments habilitats per a elles estan fora de la zona ACIRE, amb la qual cosa poden aparcar sense necessitat d’accedir a la zona restringida.
– Quines recomanacions faries als pares i a les mares que utilitzin el cotxe per dur els nins i les nines a les escoles CEI Sant Francesc d’Assís i CEIP Jaume Fornaris?
Estic content d’aquesta pregunta. Les associacions de mares i pares s’han reunit amb nosaltres per fer-nos una proposta que ja estava prevista també a l’estudi de mobilitat: les rutes segures. Hi estam en contacte, precisament ara, a l’inici de curs, en aquest sentit. Unirem les dues propostes per fer aquestes rutes perquè es pugui anar a peu de la forma mes segura. La millor recomanació que podem fer és que vagin a peu. L’única via accessible per no anar a peu és el carrer de la Mar i agafar el carrer d’en Miquel Gayà, però amb tot insistim que aparcant en els pàrquings habilitats en menys de cinc minuts pots ser a l’escola. A més, el fet que les entrades i sortides siguin escalonades també ajuda i facilita els accessos i les sortides.
– L’esquela dels comerciants de Son Servera culpant el pacte de centreesquerres de la mort dels comerços no deu ser plat de bon gust. Els comerciants es queixen que han vist minvar la seva clientela des de l’aplicació de l’ACIRE. Contemplaríeu la possibilitat de fer un pensament amb el carrer Pere Antoni Servera si veis que algun comerç del carrer comença a tancar les portes?
No, no ha estat plat de bon gust, això està clar. Insistim en el fet que nosaltres no feim això per perjudicar ningú. A més, estam convençuts que és al contrari. Els canvis generen por i incertesa, però en tenim exemples, fins i tot al mateix poble, com quan es va adaptar per a vianants el port de Cala Bona, que també va ser una decisió conflictiva. Ara m’agradaria demanar a tots els restauradors i comerciants de la zona si voldrien que passessin cotxes per allà una altra vegada…
Evidentment no ho podem comparar, però està comprovat que allà on hi ha zones per a vianants els negocis tendeixen a millorar.
Com tu bé saps, el carrer d’en Pere Antoni Servera era un carrer molt estret ple de cotxes i era impensable aturar-t’hi amb el cotxe. Si ho feies incomplies la normativa i es formaven cues. La gent solia passar i anar a aparcar a altres zones; ara el que feim és simplement enviar-los a aparcar directament a altres zones.
– He xerrat amb veïnat i comerciants de la zona, i una de les preguntes que et volen fe arribar és la següent: quant han costat les obres de remodelació del carrers Pere Antoni Servera i del Tren i l’estudi de la reordenació del trànsit del centre de Son Servera?
La millora del carrer d’en Pere Antoni Servera i del carrer del Tren s’ha fet per mitjà d’una subvenció de l’Agència de Disciplina Urbanística i que a l’Ajuntament li ha costat 50.000 euros. El projecte, en total, ha tengut un pressupost total de 329.775,80.
Aquest és un primer projecte. Hi ha un segon projecte de millora i embelliment del carrer de Sant Antoni i de la plaça Nova que va amb la mateixa direcció: humanitzar i fer un parc per als infants.
El cost de l’estudi de mobilitat fou de 17.980 euros i el consideram un estudi molt complet. Va constar de tres fases: d’anàlisi, diagnòstic i propostes, tant de gestió de zona ACIRE com també de canvis de circulació, rutes segures d’escola, ubicació de càrregues i descarregues, punts de recàrregues elèctriques… és un estudi bastant extens.
– L’aplicació «Incidències Son Servera» és una eina per al ciutadà, de fet funciona i és efectiva, a més de molt democràtica, ja que tothom pot denunciar una incidència. Encara hi ha gent que no l’empra o pensa que no ho paga. Xerra’ns una mica d’aquesta eina a l’abast de tothom i de com pot ajudar polítics i ciutadania a canviar les coses i sobretot a no donar treva als incívics.
Estam molt contents amb l’aplicació d’incidències. Crec, com a regidor de Vies i Obres, que és una aplicació i una eina molt útil perquè dona, a la brigada o al departament corresponent, ulls per tot el poble. Ens passejam i veim les incidències, però amb l’ajuda dels veïnats estam més al dia i arribam a més. La veritat és que s’usa bastant i ara amb la darrera actualització s’han millorat més aspectes. És una aplicació molt senzilla d’utilitzar i des d’aquí anim a tothom a utilitzar-la, ja que és una canal de comunicació més. Això sí, voldria remarcar que no és el canal per a queixes o reclamacions. Basta dir que, des que es va presentar l’aplicació el 2016, s’han tramitat 7.695 incidències.
– Quins canvis i quines actuacions s’han duit a terme a la cartera de Vies i Obres d’ençà que n’ets responsable?
Ha coincidit un any de pandèmia i això, com per tot, ha paralitzat o endarrerit moltes coses. Fa un any i poc que som regidor de l’àrea i el que hem fet sobretot és acabar els projectes que teníem enllestits, com ara el passeig marítim tram I, l’oficina d’informació turística i banys públics, o el projecte dels carrers de Sant Antoni i del Tren. D’aquí a poc temps començarem amb el carrer del Sol Naixent i de sa Punteta, i seguim amb el dia a dia, com ara la millora de voreres, manteniment…
– A la Redacció del CM7 ens han arribat fotografies d’antenes de telefonia 5G instal·lades al nostre municipi i, per altra banda, alguns ciutadans de Son Servera han fet arribar unes signatures a l’Ajuntament posicionant-se en contra de la instal·lació d’aquestes antenes. Què n’has de dir d’això? Quina opinió et mereixen aquestes antenes 5G i tot allò que es diu vers la reacció que pot arribar a propagar?
Primer de tot vull dir que som conscient que s’han entrat una sèrie de firmes en contra del desplegament d’aquesta tecnologia a l’Ajuntament. Per això, cal informar que des del Govern existeix una pàgina web on es poden veure tots els repetidors que hi ha i la freqüència d’aquests. Ara mateix, al nostre municipi no hi ha antenes que emetin en 5G. Quan ho faran? No ho podem saber.
Segurament, a mesura que es vagi desplegant aquesta tecnologia per tot l’Estat, les empreses de telefonia també ho faran aquí, però de moment no hi ha cap projecte a curt termini.
En aquests mesos de confinament la xarxa nacional de telefonia mòbil gairebé arribà al col·lapse, la tecnologia viu amb nosaltres i la portam tot el dia amb nosaltres.
– Què és allò que t’agradaria aconseguir pel bé del municipi de Son Servera durant la teva etapa política?
Aquesta pregunta és fàcil de contestar. Qualsevol cosa que millori el meu municipi. Per això som aquí i per això estic a disposició dels veïnats i de les veïnades, per solucionar els seus problemes. De vegades serà més senzill, de vegades menys, però intent treballar per millorar Son Servera en tot el que sigui possible. I sempre ho dic: si ens equivocam en qualque cosa o en algun projecte, o que es pugui millorar, idò escoltarem i intentarem rectificar. Estam aquí per servir el poble.
CM7
Deixa un comentari