“Tenim intenció de realitzar dos projectes que representen una intervenció molt important: arreglar prop de 800 metres del carrer de Joana Roca i acondiciar els carrers Tren, Pere Antoni Servera i un tram del Doctor Esteva.”
– Ara per ara, quin és el funcionament de la canera municipal i quina valoració en fas del funcionament?
Ara farà un any i mig que una empresa en va guanyar el concurs i la veritat és que la feina que fa conjuntament amb l’ajuda inestimable del voluntariat és molt important. Com a regidor puc ben dir que el funcionament de la canera és l’enveja de la comarca. Els cans que acull estan molt ben cuidats, les gàbies són noves i es fan net diàriament. El voluntariat passegen els cans cada dia.
Els dematins hi ha un horari de visita i també hi ha un telèfon per atendre tothom que estigui interessat a adoptar o a col·laborar amb la canera (horari de visita i telèfon: de 9 h a 12 h / 675870142).
La veritat és que hi ha una rotació important de cans; també és vera que n’entren molts però la feina que fan, tant l’empresa com el voluntariat, és fonamental perquè hi hagi un moviment important d’adopcions, perquè en surten molts d’adoptats. Aquest darrer any 2017 varen passar un total de 102 cans per la canera i un total de 79 foren adoptats i 32 recuperats pel propietari o per la propietària.

segons el projecte de millora i embelliment que es vol dur a terme des de l’Ajuntament.
– Què ens pots explicar sobre l’acondiciament que s’ha duit a terme darrerament en alguns carrers de Son Servera?
L’acondiciament més recent fou el del carrer de les Flors, que es va tornar a reasfaltar a cost zero per a l’Ajuntament, ja que va ser una partida defectuosa de la planta on es fa l’asfalt. La partida que disposa Vies i Obres per asfaltar carrers és de 75 mil euros. Ara tenim intenció d’asfaltar els carrers Prevere Antoni Lliteras, Ciutat, Verge de Sant Salvador i sa Punteta, no només per asfaltar sinó també per fer-ne voreres noves.
Per altra banda, també hi ha dos projectes més: un per arreglar prop de 800 metres del carrer de Joana Roca i un altre per acondiciar els carrers Tren, Pere Antoni Servera i un tram del Doctor Esteva. Aquests dos projectes representen una intervenció molt important però alhora molt costosa i que dependrà de l’aplicació de la Llei Montoro; és a dir, si ens deixen o no invertir els doblers corresponents al superàvit de l’Ajuntament.
Ara per ara m’estim més fer un carrer ben fet que asfaltar carrers sense arreglar les voreres, ja que, si no és així, pareix que donam prioritat als cotxes arreglant només l’asfalt. També hem de mirar d’eliminar obstacles i millorar el trànsit de les persones vianants. Sobretot les principals artèries que duen al centre del poble.
Obres de Cala Millor
Les obres de Cala Millor han acabat dins el termini establert. Els carrers Joan Servera Camps, Son Corb, Rafalet i el tram de ses Eres han permès un canvi espectacular al centre de Cala Millor, oferint una rentada de cara al nucli antic. I la intenció des de l’Ajuntament és donar continuïtat a aquest projecte en els carrers del voltant i reconvertir Cala Millor en un lloc més vistós, còmode per a les persones residents i alhora atractiu per als turistes.
– Què ens pots dir de les queixes veïnals sobre la brutor que generen els arbres del carrer des Rafalet damunt l’obra nova?
L’Ajuntament s’assessora amb un mestre jardiner i paisatgístic d’allò que podem tomar o conservar. I per altra banda consider que la gent que viu a Cala Millor ha d’entendre que l’arbre natural de Cala Millor sempre ha estat el pi. Molts de pins d’aquests són centenaris i eren allà abans que s’hi fes cap finca. Des de l’Ajuntament tenim constància que hi ha problemes amb els tudons que habiten als pins. Estam fent feina amb una actuació per fer fugir aquests ocells i aconseguir que no pernoctin als arbres que sabem on donen problemes, ja que gran part d’aquesta brutícia és produïda per aquestes aus. També, mitjançant aquests estudis, hem arreglat els escocells dels pins, que els hem fet de manera que les arrels no aixequin les voreres, ja que s’han col·locat uns escocells bastant grossos amb grava a davant perquè si les arrels s’aixequen ho puguin contenir i no arribi a remenar les voreres. Tot el que es fa des de l’Ajuntament és seguint línies de treball de l’assessorament del mestre jardiner i paisatgístic, en Salvador Canyís.
– Per altra banda, a Cala Millor hi ha un problema clar de neteja. Com es pot fer front des de l’Ajuntament tant per millorar la neteja com per frenar l’incivisme que avui dia pateix la nostra zona turística?
Per començar, voldria deixar clar que l’Ajuntament té la contractació del servei de neteja que ve d’enrere i és pràcticament el mateix que d’ençà del moment complicat econòmicament per a les arques municipals, on encara arrossegàvem la crisi econòmica. Està clar que aquest contracte s’ha de millorar i des de l’Ajuntament ho volem fer així; de fet el 2019 ha de sortir un nou concurs per a la contractació del servei de neteja, i sobre les previsions, estudis i valoracions que hem fet durant aquests anys ja sabem quins aspectes hem de millorar en la neteja i la recollida de residus.

– I mentrestant no arribi el 2019… que se’n farà, de la millora de la neteja de Cala Millor?
Jo trob que Cala Millor no està bruta si tenim en compte la quantitat de turisme que mou a l’estiu. És vera que hi ha zones brutes perquè l’incivisme de la gent és una realitat.
– Però es fa front a aquest incivisme mitjançant multes?
Clar, des de l’Ajuntament s’han posat bastants sancions. Durant l’any 2017 es varen posar prop de 28 multes en allò que són infraccions de neteja i medi ambient. I també hem comptat amb la col·laboració ciutadana, és a dir, que els veïnats ens avisin és fonamental perquè des de l’Ajuntament puguem actuar immediatament. De fet, mitjançant l’aplicació de la web hem rebut 83 avisos durant el 2017 i l’actuació des del moment que es publica a la nostra aplicació és immediata.
– Miquel, les dades de la recollida selectiva del nostre municipi xerren d’una molt bona tasca de la Regidoria de Medi Ambient. Fins i tot ens situen com a exemple en àmbit insular…
Respecte de la recollida selectiva estam molt contents, només una dada: la nostra mitjana de recollida de vidre és més alta que la mitjana balear. Per altra banda, l’acord de la recollida orgànica amb els hotels també significa un gran estalvi per a les arques municipals ja que signifiquen tones de fems que no es duen a incinerar. A partir del mes de maig tendrem les dades de l’estalvi que ha significat la recollida en els hotels i enguany se’ls abonarà 100 euros per tona.
– Per al nou contracte del 2019 incloureu o tendreu previst ampliar la recollida selectiva fins a Cala Bona i Cala Millor?
Sí, clar. Donarem oportunitat a les persones residents de la zona costanera i farem feina des de la Regidoria per a la conscienciació ciutadana. El nou contracte s’està elaborant i hi haurà un sistema de recollida nou. També tenim previst un nou sistema d’obertura de contenidors. Encara estam en fase d’elaboració i l’únic que puc avançar és que serà dels contractes de neteja i recollida més ambiciosos i alhora millors confeccionats de tota la comarca.
– Què ens pots contar de la darrera intervenció que s’ha duit a terme als Rentadors?
Els hem dotat d’il·luminació per oferir un plus a aquest entorn. El vespre està totalment il·luminat, per tal de revestir la zona i dotar-la d’un nou atractiu per als visitants i la gent que transita o viu als voltants. També hem fet un circuit tancat d’aigua perquè sempre ragi aigua.
De fet la idea central dels rentadors sempre ha estat crear una nova zona de descans per als ciutadans i hem mirat d’arreglar els voltants. Ja que darrerament hi aparcaven cotxes, hem posat uns impediments de ferro que pròximament els adequarem per fer-los servir com a banc. També hem arreglat la paret al voltant dels rentadors mitjançant un acord amb el propietari, ja que ell ens va cedir un espai per col·locar una caseta de quadres elèctrics que doten de llum els rentadors.
Deixa un comentari