-Per posar en situació als lectors del CM7, ens podeu fer cinc cèntims de la vida i obra de Caterina Albert?
Caterina Albert i Paradís va ser una escriptora catalana de finals del segle XIX i principis del XX. Nascuda a L ‘Escala el 1869, en el si d’una família propietària de terres. Va ser autodidacta i de ben jove es va aficionar a escriure. Entre les seves obres més importants podríem destacar la novel.la Solitud i les narracions Drames rurals.
-Un dels objectius del vostre projecte teatral és denunciar la violència contra les dones, però particularment m’agradaria que ens xarréssiu als lectors del CM7 allò que li ocorre a aquesta escriptora catalana perquè arribi a la decisió d’adoptar un pseudònim masculí (Víctor Català) després de la seva participació en els Premis dels Jocs Florals d’Olot de 1898?
Es va presentar al jocs florals d’ Olot l ‘any 1898 i va guanyar un premi pel monòleg escrit en vers “La infanticida”. Quan el jurat va obrir la plica i va veure que l’ autora del monòleg era una dona jove, tenia 27 anys, va voler censurar el text i li va demanar que suprimís fragments. Ella s ‘hi va negar i no li van concedir el premi. Es va veure forçada a utilitzar un pseudònim masculí per poder publicar amb més llibertat i sense la pressió social de l’època, en que no era ben vist que una dona escrivís sobre temes tan durs.
-Cecília, quines són les sensacions experimentes interpretant aquest personatge tan brillant i alhora tan malmès per la realitat social del seu temps?
Caterina Albert és, com tantes altres dones al llarg de la història, una veu silenciada. Una dona que es va veure forçada a fer-se passar per un home per poder ser escoltada. Albert va lluitar, a la manera que va poder, contra el patriarcat i, aquesta, és una lluita que ens representa a totes. Poder donar-li veu, vida, i que sigui escoltada és per a mi és un privilegi i, alhora, un repte.
-Francesc, que et va duu a fer aquesta versió teatral de la figura de Caterina Albert?
Després del muntatge sobre la Isabel- Clara Simó, vam considerar que hi havia altres escriptores que mereixien ser escoltades. En el seu temps Víctor Català va ser una autora poc valorada i desconeguda pel gran públic, actualment molts dels seus textos que denuncien maltractaments, violacions, assassinats…han cobrat força gràcies al moviment feminista. Aquesta denúncia social, d ‘una dona valenta i atrevida i que va viure a contracorrent, ha estat el motiu de voler reivindicar-la.
-Que es traspua de la relació epistolar entre na Caterina Albert i el poeta Joan Maragall i a quin punt podríem dir que cau la màscara «Víctor Català» que emprava l’escriptora catalana.
La relació epistolar amb Joan Maragall, a principis del s. XX, ens explica el pas de Caterina a Víctor, a més de comentar aspectes d’ estètica literària. Joan Maragall va ser dels primers a saber qui era Víctor Català, i donar-li suport.
-Que dirieu als aficionats del teatre i la literatura perque venguin els dies 26 i 27 de novembre al Auditori de sa Màniga?
A través d’alguns aspectes de la seva vida els mostrarem fragments de la seva obra i algunes vivències fins ara poc conegudes. Ens agradaria que els espectadors sortissin del teatre amb ganes de llegir els seus textos.
-Voleu afegir res més?
Voldríem donar les gràcies a l’Auditòrium sa Màniga i a tot el seu equip per donar-nos l’oportunitat d’estrenar el monòleg en un lloc tan especial i justament l’ endemà del Dia Internacional de l ‘Eliminació de la Violència contra la Dona. I animar a la gent a venir a conèxier a na Caterina Albert.
Manel I. Serrano Servera
Comprau les vostres entrades:
https://ticketib.com/events/de-caterina-albert-a-victor-catala?fbclid=IwAR348_oJG8s1-uimUlqrFwmk7QexY1fUWLLgkxtVjdmVZcHaB2YasZSgR8k
Deixa un comentari