Esquerra Unida de les Illes Balears, a través de l’Àrea de Memòria Democràtica, representada per l’assemblea local d’Esquerra Unida de Son Servera a l’Ajuntament de Son Servera:
Una vegada aprovada l’adhesió d’aquest municipi a l’anomenada Llei de fosses de Balears (10/2016 de 13 de Juny), a la qual esperem destinin una pertinent assignació pressupostària, entenem que s’han de donar més passos per a la normalització i per a una adequada recuperació de la Memòria històrica d’aquest Estat.
Per això, exigim:
Un compliment estricte de la llei 52/2007, Llei de Memòria Històrica, en concret del seu article 15 i que retiri de l’espai públic municipal del monòlit franquista situat al carrer Joana Roca d’aquesta localitat.
Sol·licitem:
La creació d’una comissió municipal de Memòria Històrica, que desenvolupi i potenciï les accions destinades a la recuperació d’aquesta.
Com a exercici de respecte, honra i record als ciutadans i ciutadanes d’aquest municipi que van ser víctimes de la criminal repressió duta a terme per forces afins al règim dictatorial franquista, pel sol fet de tenir i/o defensar els valors de Llibertat, Igualtat, Democràcia i Justícia que representava la II República, que el 14 Abril onegi en la balconada d’aquest ajuntament el símbol més visible d’aquesta, la bandera tricolor republicana.
Impulsar la senyalització i protecció de zones emblemàtiques referents a la guerra civil, així com de les fosses comunes de la zona de Son Servera, Sa Coma, Punta de N’Amer.
Proposem:
Aprofitant la pertinença d’aquest ajuntament al consorci turístic Cala Millor / Sa coma, l’elaboració d’una guia informativa, dirigida als turistes que visiten la zona, on s’informi i expliquin els llocs emblemàtics on van ocórrer fets rellevants durant la Guerra Civil espanyola, aportant així un element lúdic-cultural.
Justo A. Machado, Àrea de Memòria Democràtica Esquerra Unida de les Illes Balears
Eva Machado, Esquerra Unida Son Servera
¿porque no se cumple la ley de memoria en cuanto a los monumentos construidos para dar homenaje a asesinos o represores??.
en 1936 se produjo un golpe de estado, provocando una guerra civil.
Tras la cual los vencedores siguieron asesinando y atemorizando a nuestra población.
¿Porque tenemos un monumento en recuerdo de los que asesinaron y enterraron en fosas a los habitantes de este municipio?.
Mi voz siempre sera clara y alta no quiero monumentos hacia asesinos y torturadores, no me sirve el que hace tiempo o si debemos perdonar.
yo hace años que perdone o pase de los asesinos de mi abuelo.
PERO….. no puedo ni quiero consentir que se les honre.
Natalia cumple la ley 52/2007 sobre memoria.