Tal i com temien moltes entitats socials i ecologistes, la crisi de la COVID-19 podria ser aprofitada per concedir més privilegis als hotelers i constructors, fer rebaixes urbanístiques ambientals i socials i retrocedir com a societat. La noticia publicada avui per Diario de Mallorca ho confirma
El nou decret que impulsa el Govern podria recuperar així el que la llei Delgado va permetre al seu dia: seguir ampliant hotels botant-se el Pla Territorial i els Plans Generals aprovats pels municipis. La llei turística “Delgado” i el fet que el Pacte de Progrés no la va voler reconduir fins al 2017, va posar les bases per la massificació que aquests darrers anys ha impactat de manera molt dura sobre el conjunt de les Illes. El resultat d’aquestes polítiques ha estat la major pujada en el nombre de places turístiques de la historia de les Illes, i tot en un temps rècord. Ara mateix les Illes ja tenen 450.000 places hoteleres i més de 100.000 places de lloguer turístic legal. A aquesta xifra caldria sumar-hi desenes de milers de places il·legals (sols a Airbnb se’n oferten més de 52.300 de forma il·legal), superant de molt les 600.000 places.
Aquestes noves exoneracions que prepararia el Govern tornen a passar per damunt de l’ordenació urbanística i turística vigent i segons com es concretin podrien tenir efectes de gran impacte territorial i social, com ja van tenir la “Disposició Addicional Tercera” (DA3) aprovada en la passada legislatura en la recta final de la tramitació de la Llei Turística. Aquesta disposició va permetre temporalment a hotels, xalets, i tota casta d’instal·lacions turístiques botar-se la normativa urbanística.
Ara, Turisme vol tornar a fer rebaixes urbanístiques i ambientals seguint el camí inaugurat per Carlos Delgado (PP) com a Conseller de Turisme. En definitiva, el Govern i en concret la Conselleria de Turisme, prepararien legislació turística a la carta passant per damunt de les altres administracions i de les lleis existents en matèria urbanística, territorial i turística.
Fa pocs dies diverses entitats ens varem reunir amb el conseller de Medi Ambient i Territori. El conseller va dir que no permetria cap rebaixa ambiental. Aquesta informació ho posa en dubte. Instam al Govern a no retrocedir més i, en especial a la Conselleria de Medi Ambient que té les competències urbanístiques, a no deixar-se atropellar una vegada més per l’urbanisme a la carta fet sempre a favor de les grans cadenes hoteleres.
Mentre tots els ciutadans han de complir les lleis, ara més que mai, veim com les grans cadenes hoteleres gaudeixen d’una nova butlla i es poden botar lleis que la resta de sectors no poden deixar de complir-les.
Deixa un comentari